Nu blommar färsen!

För att både vi och miljön ska fortsätta att må bra måste vi äta mer hållbart och varierat. Vi arbetar hela tiden för att öka vårt sortiment med bra och goda alternativ för dig som vill variera din kost. I samarbete med Svensk Baljväxtfärs och Axfoundation finns nu tre unika färdigrätter gjorda på baljväxtfärs. Baljväxtfärsen, som ingår i färdigrätterna, är hållbart producerad i Sverige, har högt näringsinnehåll och låg klimatpåverkan. Men inte minst, den smakar gott! Garanterat bra för dig som vill testa ett nytt växtbaserat alternativ!

Torsåker gård

30 km norr om Stockholm ligger Torsåker gård, ett test- och utvecklingscentrum för hållbara livsmedel, som drivs av den icke vinstdrivande hållbarhetsorganisationen Axfoundation. Tillsammans med en expertpanel, bestående av bland annat kockar, lantbrukare och forskare, ville Axfoundation testa om det gick att hitta ett hållbart vegetariskt alternativ till några av de rätter vi äter mest i Sverige. Resultatet blev en baljväxtfärs på sötlupin, åkerböna och gråärt.

Vad är Svensk Baljväxtfärs?

Idag odlas sötlupin, åkerböna och gråärt av bönder runt om i Sverige tills det är skördedags. Efter skörden reser bönorna vidare till ett kök i Skåne där de mals ner till en färs som smaksätts med rester från kallpressad rapsoljeproduktion och lite salt, inget mer! Färsen används som grund när duktiga kockar sedan tillagar våra tre välsmakande färdigrätter; lasagne, bolognese och tacofärs.

De fyra blommande grödorna som baljväxtfärsen består av ger alla näring till våra humlor och bin. Idag är en tredjedel av de vildbin och humlor som pollinerar våra växter hotade men genom att skapa ett mer mångsidigt och hållbart svenskt jordbruk kan vi se till att bevara ett rikt naturliv. 

Varför ska jag variera med Svensk Baljväxtfärs?

Vill du äta mer vegetariskt men upplever att det kan vara svårt att hitta både tiden och inspirationen? Då är våra färdigrätter med Svensk baljväxtfärs ett bra alternativ för dig. Baljväxtfärsen som ingår i färdigrätterna är en källa till protein och fibrer. Med sin milda, nötiga och fylliga smak fungerar färsen som bra variation i rätter där nötfärs oftast annars används. Rätterna är färdiglagade och klara, allt du behöver göra är att värma i några minuter och servera med exakt det du är sugen på. Testa på familjen eller nästa middagsgäst!

Du kan också använda bolognesen och tacofärsen som grund i dina favoriträtter när du ska laga mat hemma. Varför inte testa tacofärsen nästa gång du ska laga burritos, crêpes, paj eller kanske som topping på fredagspizzan. Du kan göra bolognesen helt till din egen genom att addera mer kryddor som du gillar lite extra, som chili, basilika, mer vitlök eller nyklippt färsk persilja. Här är det bara fantasin som sätter stopp.

När du byter ut nötfärs mot baljväxtfärs gör du ett bättre val både för miljön och dig själv. Baljväxter har nämligen ett mycket lågt klimatavtryck jämfört med nötfärs. Ett kilo nötkött släpper i genomsnitt ut 28 kg CO₂e medan baljväxter i genomsnitt ger upphov till cirka 0,5 kg CO₂e. *källa RISE Klimatdatabas. Baljväxterna är också i samspel med naturen och har den unika förmågan att ta upp sitt kväve direkt från luften. Det innebär att vi kan minska användningen av mineralgödsel vid odlingen vilket leder till en mer hållbar produktion. Enklare än såhär blir det inte att göra ett bra val!

En garanterat god tacomiddag:

Vi har gjort det så smidigt som möjligt för dig och kryddat Baljväxtfärsen, du behöver bara värma. Så köp tortilla, nachos (eller båda), tacosås, avokado, guacamolemix och de grönsaker du gillar. Värm färsen, hacka grönsakerna och blanda de övriga tillbehören. Tacofredagen kan börja!

Vegetarisk tacofärs gjord på baljväxter

En garanterat lättlagad middag!

Sugen på att lyxa till det men har cirka noll procent ork att laga middag såhär på kvällskvisten? Lösningen är vår färdigkryddade Baljväxtfärs-bolognese! Sätt på pastavatten, salta. Värm på den färdigkryddade färsen. Släng i pastan i det kokande vattnet och rör om. Häll av pastan när den är klar, lägg upp så mkt bolognese du orkar, på med parmesan och vår färska basilika. Smaklig måltid!

Vegetarisk bolognese med baljväxtfärs.

Vår vegetariska lasagne med baljväxtfärs äter du bäst som den är. Bara att värma i cirka 4 minuter!

Du hittar vår vegetariska lasagne, tacofärs och bolognese i färdigmatskylarna på Mat.se, i utvalda Hemköps-butiker och på hemköp.se.

Mer om Axfoundation:

Axfoundation är en fristående, icke vinstdrivande verksamhet som arbetar konkret och praktiskt för ett mer miljömässigt och socialt hållbart samhälle. Ofta arbetar man genom företagande som förändringskraft och i breda samarbeten med relevanta aktörer i samhället.

Vi är stolt samarbetspartner till Axfoundation som med sin satsning på Framtidens mat vunnit Årets Hållbarhetsinitiativ vid Dagligvarugalan 2020. Bland de lyckade satsningarna inom Framtidens mat finns bland annat Svensk Baljväxtfärs. Baljväxtfärsen är en av många idéer som fötts och växt fram på Torsåker gård, Axfoundations testgård och utvecklingscentrum. Tävlingen arrangeras av Fri Köpenskap och uppmärksammar svenska företag, butiker och initiativtagare som driver dagligvarubranschen framåt.

Läs mer på www.axfoundation.se