BRA VAL JUST NU!

 

För att haven ska fortsätta må bra måste vi äta mer hållbart och mer varierat. Vi är många som väljer torsk och lax av gammal vana, men faktum är att det finns massvis med goda alternativ som är både prisvärda och hållbara. Därför vill vi nu hjälpa till att bryta vanor, välja rätt fisk och äta mer ovanliga arter.

Vi vill öka utbudet av hållbar fisk och lanserar nu ett begränsat parti av stillahavskummel och sydlig blåvitling, under ”Bra val just nu”. Båda arterna är MSC- och nyckelhålsmärkta. Fiskarna kommer i ett begränsat parti därför att de är fångade från ett bestånd som är hållbart just nu.

För att göra det enklare för dig vid frysdisken har vi tillsammans med vår ägare Axfood sedan en tid tillbaka bestämt oss för att inte sälja fisk och skaldjur från hotade bestånd. Vad som är rödlistat bestämmer Världsnaturfonden, WWF. Stillahavskummel och sydlig blåvitling är två arter som är grönlistade och bra att äta. Vill du läsa mer om vilka fiskar som är grönlistade på WWF:s Fiskguide, klicka här.

Att köpa fryst är också hållbart och minskar matsvinnet. Matglädje och smakrikedom är inte något vi lärt oss förknippa med minusgrader. Det visar sig inte minst i hur mycket mat som slängs varje år i svenska hem. Det är ca 720 000 ton. Om vi alla skulle börja använda frysen mer kreativt är vi övertygade om att vi tillsammans skulle kunna minska den siffran.

Vad betyder MSC-märkningen?

MSC är en global organisation som värnar om ett hållbart fiske världen över. När du väljer fisk och skaldjur med MSC:s miljömärke kan du känna dig trygg i att fisken är fångad med omtanke om havsmiljön. MSC ställer höga krav på att fisket ska ha minimal inverkan på både fiskbestånden och miljön. Läs mer om MSC- märkningen. 

Här hittar du recept och inspiration på hur du kan laga fiskarna. 

Du kan köpa fiskarna på Hemköp, Willys och Mat.se