Basvaror för -18°C

ETT INITIATIV TILLSAMMANS MED JONAS CRAMBY

Rädda vardagen och världen med frysen

När svenskar öppnar dörren till frysen möts nog de allra flesta av samma syn: Pizza, rostbröd och fiskpinnar. Om de rotar vidare hittar de nog ett glasspaket eller två och någon matlåda.

Inspirationen finns helt enkelt inte där. Matglädje och smakrikedom är inte något vi lärt oss förknippa med minusgrader. Det visar sig inte minst i hur mycket mat som slängs varje år i svenska hem. Det är 720 000 ton. Om vi alla skulle börja använda frysen mer kreativt är vi övertygade om att vi tillsammans skulle kunna minska den siffran.

För oss på Garant är frysen mer än ett förvaringsutrymme. Det är en plats där stora saker kan bo och en möjlighet att vara lite smartare i vardagen - både vad gäller matlagning och miljö.


13 basvaror alla borde ha i frysen 

Med vår rekommendation om basvaror vill vi öka matlagningslusten och minska matsvinnet i svenska hem med frysen som främsta redskap. Produkterna du hittar här är noga utvalda av Jonas Cramby och är en rekommendation till alla svenska hushåll som vill laga smartare och godare mat i vardagen.

Om Jonas Cramby

Krogrecensent. Tacokännare. Ramenexpert. Kokboksförfattare och kock. Jonas Cramby älskar smaker som smakar mycket och frasiga texturer lika mycket som han älskar Mexico och Japan. Inte konstigt att vi tyckte att han skulle vara den perfekta kandidaten för det här initiativet.

Såhär ser svenskar på frysen

I en undersökning vi gjorde tillsammans med TNS SIFO i maj 2017 fick vi reda på mycket om hur genomsnittssvensken använder frysen. Här är ett axplock av det vi fick fram:
- De vanligaste matvarorna vi fryser in är kött, fisk och bröd.
- Hälften anser att fryst mat inte är tillräckligt inspirerande i dagsläget.
- Unga vuxna är mest öppna för att handla fryst mat hem.
- 92% av de tillfrågade fryser in färskvaror, men bara 39% upplever att de har tillräcklig kunskap om hur man använder frysen och tinar mat på bästa sätt.

Annat som kan vara bra att veta när det kommer till fryst mat: Ju fullare en frys är, desto mindre energi drar den. Många frysvaror innehåller lika mycket eller till och med mer näringsämnen än de färska varorna du hittar i butik. Varför? För att t. ex. frysta ärtor fryses bara minuter efter skörd, alltså stoppas tiden för deras nedbrytningsprocess, jämfört med i butik där varorna fortsätter att mogna. Läs mer om våra ärtor här.

Här kan du köpa basvarorna

Alla produkter vi har valt att lyfta i det här initiativet finns i vårt vanliga sortiment och kan köpas på Hemköp, Willys, Tempo, mat.se och Urban Deli.

Följ initiativet på @garantskafferiet