Nappa på goda fiskrecept!

För att haven ska må bra är det viktigt att vi äter fisk som också gör det. Om du byter ut laxen och torsken någon gång ibland kan du hjälpa till att göra skillnad. 

Vi har tagit in ett begränsat parti stillahavskummel och sydlig blåvitling från sunda bestånd. Båda arterna är MSC-märkta och grönlistade i WWFs Fiskguide. 

Vi har tagit fram ett gäng goda fiskrecept. Tänk på haven - testa något nytt! 

Pankopanerad blåvitling

Ingredienser: 
450 g blåvitlingsfiléer
1/2 tsk salt
1 nypa nymalen svartpeppar
1,5 dl vetemjöl
1 vispat ägg
3 dl pankoströbröd
ca 5 dl olja

Tillagning:
Skär fisken i bitar. Salta och peppra den. Doppa i mjöl, ägg och sist i pankoströbrödet. Värm oljan i en kastrull till 180 grader. Fritera några fiskbitar åt gången tills de är gyllenbruna, i 3-5 min. Låt rinna av på hushållspapper.

Pico de Gallo, ca 3 dl
3 hackade tomater
1/2 hackad rödlök
1 röd chili
3 msk hackad koriander
1 lime
Salt

Kärna ur chilin och finhacka. Blanda ihop alla ingredienser, pressa över saft från en lime och smaka av med salt. 

Mangosalsa, ca 3 dl 
1 mogen mango eller fryst mango
1/2 röd chili
3 msk hackade koriander
1 lime

Skala mangon och skär i små kuber. Kärna ur chilin och finhacka. Blanda mango och chili med koriander och pressa över saft från en lime.

Panerad och smörstekt kummel

Ingredienser:
450g kummelfilé
1/2 tsk salt
1,5 dl vetemjöl
50g smör

Tillagning:
Salta och peppra fisken. Panera den i mjölet. Smält smöret i en stekpanna och stek fisken gyllene brun på båda sidorna över medelhög värme.

Mayo-dipp, ca 2 dl
1 dl majonnäs
2 msk hackad kapris
3 msk smörgåsgurka
2 tsk hackad dill
1/2 tsk hackad röd chili
1/2 citron, rivet skal + lite saft
Salt och peppar

Rör ihop allt och smaka av med en skvätt citronsaft, salt och peppar.

Servera fisken med ugnsbakade rotfrukter eller valfritt tillbehör.

 

Kryddig curry och ingefärsgryta

Ingredienser:
400-500 g Sydlig Blåvitling från Garant
2 påsar Garants färdigskurna Wokmix Morot & Broccoli (alt valfria grönsaker)
4 dl vispgrädde
3 dl vatten
2-3 msk hackad ingefära (5cm bit)
1 gul lök
3 tsk Garant Ekologisk Curry
1/2  chili alt. 1/2 tsk chiliflakes
2 st vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1,5 tsk torkad koriander
1 fiskbuljongtärning
2 tsk salt
1 kruka färska örter, t ex koriander eller timjan.

Tillagning
1. Börja med att tina fisken i god tid!
2. Fräs lök, vitlök, chili och ingefära på mellanvärme i 1/2 msk matolja.
3. Häll ner Garants färdigskurna wok-mix (eller valfria grönsaker) och fräs i någon minut.
4. Tillsätt tomatpuré, curry, malen koriander och salt. Fräs i ytterligare 1 min.
5. Tillsätt vatten, vispgrädde och fiskbuljongtärning. Låt sjuda under lock 7-10 min (beroende på storleken på grönsakerna).
6. När grönsakerna börjar mjukna, lägg i den skurna fisken och låt det sjuda i 3-6 minuter (beroende på storlek på bitarna).
7. Smaka av med salt och toppa med färska örter.

Nötbakad stillahavskummel med potatisstomp

Ingredienser:

600 g stillahavskummel från Garant
800 g potatis
200 g smör
1 näve hasselnötter eller valnötter
2 citroner
1 påse Garants färdigskurna grönkål
1 äpple (syrlig sort)
1 dl dill

Tillagning:
1. Börja med att tina fisken i god tid!
2. Sätt på ugnen på 175 grader
3. Skala och koka potatis i saltat vatten, i ca 25-30 min.
4. Häll Garants färdigskurna grönkål på en plåt blanda med olja och salt och ställ in i ugnen i ca 20-25 minuter (rör om efter 10 min)
5. Hacka nötterna.
6. Lägg i 50g av smöret i en kastrull låt det smälta och bli gyllenbrun i färgen och häll sedan ner hackade nötterna rör om och dra kastrullen åt sidan.
7. Förbered fisken genom att torka av överflödigt vatten med hushållspapper.
8. Lägg fisken på en plåt, salta och häll på lite hasselnötssmör över fisken och ställ in i ugnen i ca. 10-15 minuter (beroende på storlek på fisken). Innertemperaturen på fisken ska ligga på 52-54 grader. Resten av smöret är till serveringen.
9. När potatisen är klar, häll i 50g smält smör, citronskal och använd en träslev och mosa till grovt mos smaksätt med salt.
10. När grönkålen är färdigrostad, blanda med grovrivet äpple och servera som en bädd på ett serveringsfat.
11. Lägg på fisken och ringla över nötsmöret. Servera med potatisstomp och toppa med kryddkrasse.