En garanterat bra vardag!

Vill du också äta bättre för både dig och miljön men tycker det kan vara lite knepigt att veta hur?

Vi vet att det tar tid att förändra vanor och att bryta vanemönster. Därför tror vi på små och enkla förändringar i vardagen som kan göra stor långsiktig skillnad. Vi på Garant vill inspirera och guida till en mer hållbar konsumtion och visa att det faktiskt inte behöver vara särskilt krångligt att laga goda rätter som är bra för både vår hälsa och miljö.

För att ge den bästa vägledningen har vi tillsammans med studenter på SLU (Stockholms Lantbrukar Universitet) tagit reda på vilka livsmedel våra kunder köper mest och utifrån dem identifierat fem stycken rätter som oftast lagas hemma till vardags. Resultatet visade att de mest lagade rätterna är tacos, spagetti bolognese, korv stroganoff, tikka masala med kyckling samt wok med kyckling. Inte helt otippat, men hur kan vi göra dessa populära rätter lite mer hållbara och bättre för dig?

Visste du att de ingredienser man köper till sin matlagning har olika mycket klimatpåverkan? Nötkött har bland de högsta talen och vegetariska matvaror har oftast de lägsta. Genom att ibland laga din tacos på baljväxtfärs istället för nötkött kan du sänka koldioxidekvivalent (Co2e) per portion från 3,3kg Co2e till 0,5kg Co2e per portion. Små förändringar som gör stora avtryck. 

Men att göra hållbara val i vardagen handlar inte bara om miljön utan också om din hälsa. Det är viktigt att äta en varierad kost full av fibrer, protein, kolhydrater, fullkorn och grönsaker för att få i sig de näringsämnen man behöver varje dag, oavsett om den är växt- eller animaliebaserad.

Utifrån de fem vanligaste rätterna har vi hjälpt er en bit på vägen och bytt ut några vaneprodukter mot produkter som tar lite mer hänsyn. Våra fem garanterat bra recept ser till att du får i dig rätt mängd näringsämnen och har dessutom mindre klimatpåverkan än ursprungsrätterna. Varje rätt har max 0,5kg Co2e per portion och följer WWF:s klimatbudget för mat.

Klimatbudgeten visar hur mycket klimatpåverkan våra måltider kan ha för att vi ska nå målet om maximalt 1,5 graders global uppvärmning. Klimatbudgeten är 11kg Co2e per vecka vilket i snitt blir ca 0,5kg Co2e per portion. För att säkra att du får i dig all näring har recepten skapats efter näringsrekommendationer från Livsmedelsverket och NNR (Nordiska Näringsrekommendationerna).

Vårt mål med dessa rätter är att du som konsument enklare ska kunna göra bättre val i vardagen, utan att tumma på din favoritmiddag. Du behöver inte ändra alla dina rätter, men med små förändringar och nya val vardagen kan man göra skillnad om det så är med en middag i veckan eller alla fem middagar i veckan. Du bestämmer! Spana in recepten nedan och välj en garanterat bra vardag med bara några enkla rekommendationer från oss på Garant.  

 

0,5 kg Co2e/portion 

Taco med baljväxtfärs

Ingredienser: 

500 g vegetarisk tacofärs gjord på baljväxtfärs 
1 förpackning fullkornstortillas
1 förpackning (230 g) tacosalsa 
1 förpackning (225 g) isberg & frisé  
4 tomater 
Ärt-guacamole: 500 g frysta gröna ärtor
 1 msk citronjuice eller 2 dl mini crème fraîche (5%).  
1 burk (150 g) burkmajs 
1 rödlök 

Tillagning: 

1. Hacka alla grönsaker. 
2. Värm baljväxtfärsen i stekpanna eller i mikron enligt anvisningar på förpackningen. 
3. Ärtguacamole: Mixa gröna ärtor med citronjuice, smaka av med salt och peppar.
4. Servera med fullkorns tortillabröd. 

0,3 kg Co2e/portion

Tikka Masala med kikärtor

Ingredienser:  

1 gul lök 
1 vitlöksklyfta  
2 msk rapsolja
2 förpackningar förkokta kikärtor 
1 påse tikka masala kryddmix 
390 g krossade tomater  
2 dl crème fraîche (15 % fett) 
1 tsk dijonsenap 
1 kruka färsk koriander 
4 portioner okokt fullkornscouscous 
250 g blomkål 


Tillagning: 

1. Hetta upp en tjockbottnad kastrull eller gryta till medelvärme. Bryn gul lök och vitlök.
2. Häll på kryddmix, krossade tomater. Tillsätt crème fraîche och koka upp.
3. Sänk till låg värme, vänd ner kikärtor och blomkål och låt grytan puttra i 2 minuter.
4. Toppa med färsk koriander.

0,4 kg Co2e/portion

Stroganoff med vegochorizo

Ingredienser: 

2 förpackningar (480 g) vegetarisk chorizo mild
2 msk rapsolja 
1 gul lök  
390 g krossade tomater  
2 msk tomatpuré 
1 tsk dijonsenap 
2 dl minifraiche 
1 dl vatten + 1 tsk maizena 
4 portioner okokt fullkornscouscous 
1 förpackning (250 g) gröna ärtor 
1 kruka färsk persilja 

Tillagning:  

1. Koka fullkornscouscous enligt instruktioner på förpackningen.
2. Hacka gul lök. Skär korven i grova bitar.
3. Hetta upp en stekpanna till medelvärme. Bryn gul lök och vitlök tillsammans korvbitarna.
4. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med 1- 2 minuter.
5. Häll ner krossade tomater, dijonsenap och crème fraîche. Låt koka upp. 
6. Blanda samman vatten och maizena, rör ner i stroganoffen.
7. Ta av stekpannan med stroganoffen från värmen. Toppa med färsk persilja.
8. Koka ärtorna enligt instruktioner på förpackningen. Servera tillsammans med couscous och stroganoff.

0,3 kg Co2e/portion

Wok med sojabönor

Ingredienser: 

2 förpackningar (500g) frysta sojabönor 
2 msk rapsolja 
2 msk riven ingefära 
1 förpackning (500g) klassisk wok mix 
2 vitlöksklyftor 
1 dl osaltade jordnötter 
150 ml pad thai sås 
1 kruka färsk koriander 
1 förpackning (200 g) okokta äggnudlar  


Tillagning: 

1. Sätt på en kastrull med vatten till nudlarna.
2. Skala och riv ingefäran.
3. Lägg i wokgrönsakerna, låt det fräsa någon minut. Vänd ner pad thai såsen och sojabönorna. Låt allt bli varmt.
4. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen men spola dem inte kalla. Servera genast.

0,3 kg Co2e/portion

Bolognese med baljväxtfärs

Ingredienser:

4 portioner okokt fullkornsspaghetti
500 g vegetarisk bolognese med baljväxtfärs
2 förpackningar (760 g) blandade bönor
4 msk olivolja
1 röd paprika
Örtsalt

Tillagning:

1. Koka spaghettin enligt instruktionerna på förpackningen.
2. Skölj av bönorna i ett durkslag.
3. Hacka paprikan i mindre bitar och blanda bönor och paprika med olivolja och örtsalt.
4. Värm bolognesen i kastrull eller i mikron enligt anvisningar på förpackningen.

* Alla recept har anpassats i enlighet med de Nordiska Näringsrekommendationerna och WWF:s riktlinje på klimatpåverkande utsläpp. 
 
Att producera och sälja matvaror kommer alltid ha en påverkan på miljön. Det går liksom inte att komma ifrån. Däremot går det att jobba aktivt för att minska sitt avtryck i stort och smått. Vi strävar alltid efter att bli bättre på att göra mer hållbara val. Vi ställer krav, vi ifrågasätter, vi utvärderar de leverantörer vi jobbar med för att kunna göra skillnad i sociala, miljö- och naturresursfrågor. Vår ambition tillsammans med vår ägare Axfood är att vara ledande inom hållbarhet i livsmedelsbranschen. Vi säger inte att vi är där än, men vi har kommit en bra bit på vägen. 

Läs mer om hur vi arbetar med hållbarhet här.