Recept

Matjessallad med brynt smör & krispigt rågbröd

En klassiker som borde finnas med på alla högtider - en roligare variant på sillsallad där de klassiska ingredienserna får sällskap av smakförhöjare som brynt smör och krispigt rågbröd!  

1 tallrik till påskbuffén/2 portioner
Tillagningstid 30 min


DU BEHÖVER:
6 potatisar
Neutral olja till stekning
1 skiva danskt rågbröd
0,5 dl gräddfil
7-10 matjesfilébitar
½ rödlök, finhackad
40 g smör
½ kruka dill, finhackad
½ citron, juice


GÖR SÅ HÄR:

1. Koka potatisen i saltat vatten i ca 20 minuter. Det är gott om de är lite al dente. För över potatisen i en skål och ställ in i kylen. Detta kan gärna göras kvällen innan.

2. Hetta upp rikligt med neutral olja i en panna på hög värme. Tillsätt brödsmulorna och låt de krispa till sig i någon minut. Häll över smulorna på en tallrik täckt med husshållspapper och låt dem torka medan du förbereder resten av rätten.

3. Skiva potatisen i ca ½ cm tunna skivor och sprid ut dem i ett lager över en tallrik. Toppa med små klickar av gräddfil, sillfiléer och rödlök. Låt detta stå medan du bryner smöret genom att smälta det i en kastrull på hög värme, börja sedan vispa tills att det intensiva fräsande ljudet börjar lugna sig och en nötig doft fyller ditt kök. Lyft av smöret så att det inte bränns och häll över det på salladen.

4. Avsluta med brödsmulorna, dillen och citronjuicen.

Tyckte du om receptet? Klicka här för att se fler.

Du hittar de flesta produkter i vårt sortiment. Allt finns att köpa på Hemköp, Willys, Mathem, Tempo och City Gross.