Hållbart fiske för ett levande hav

För att göra valet enkelt och tryggt för dig att välja fisk har vi tillsammans med vår ägare Axfood bestämt att inte sälja fisk och skaldjur från hotade bestånd. Vårt mål är att från 2022 enbart sälja fisk och skaldjur som har grönlistats  enligt WWFs Fiskguide.

Vi har redan kommit en lång bit på vägen – största delen av vårt fisk-sortiment är redan ”grönt” och vi jobbar aktivt med att fasa ut och hitta bra alternativ till gullistade arter. Idag har vi ingen rödlistad fisk i vårt sortiment. Inte heller fisk och skaldjur från odlingar som skadar den biologiska mångfalden och de naturliga ekosystemen.  

För att haven ska fortsätta må bra måste vi äta mer hållbart och mer varierat. Vi arbetar kontinuerligt med att öka utbudet av hållbar fisk och det finns massvis med goda alternativ som är både prisvärda och hållbara. Under initiativet Bra val just nu tar vi in begränsade partier av mindre välkända arter som är minst lika goda som traditionella fiskar. Fiskarna kommer i ett begränsat parti därför att de är fångade från ett bestånd som är hållbart just nu. Läs mer om initiativet här och få inspiration till smakfulla recept. 

Varje gång du handlar vår fisk med MSC, ASC och KRAV:s miljömärke i butik kan du känna dig trygg i att fisken fångats med omtanke om havsmiljön. Märkningarna verkar för hållbara fiskemetoder som stärker bestånden och säkrar framtida fiskemöjligheter. Tillsammans med våra konsumenter kan vi hjälpas åt att skydda fiskebestånden för framtiden. 

Spåra vart vår fisk kommer ifrån.

Läs mer om MSC, ASC och KRAV  bland märkningar vi gillar.