Kärlek finns inte bara i vår mat utan också i våra förpackningar

Det är inte bara innehållet i våra produkter som ligger oss varmt om hjärtat. Vi bryr oss också en himla massa om våra förpackningar. Förutom att ge dig något fint att titta på i skafferihyllan och i kylen, så vill vi också att de ska fylla våra krav för hållbarhet och funktion. 

Som en del i Axfoodfamiljen går vårt plast- och förpackningsarbete under Axfoods övergripande strategier för hållbarhet. Vi har som gemensamt mål att minska den totala plastmängden med 25% till 2025. Vi gör en rad initiativ för att uppfylla de här målsättningarna.  
 
Axfoods plaststrategi innebär bland annat att alla plastförpackningar till egna märkesvaror, där ibland Garant, ska kunna materialåtervinnas 2025 och att endast förnyelsebar eller återvunnen råvara används efter 2030. Dessutom ska fler engångsartiklar av plast i sortimentet fasas ut och farliga ämnen ska inte finnas i våra förpackningar. 2025 ska det totala användandet av plast ha minskats med minst 25 procent.  
 
Användandet av plast ska minskas löpande under de kommande åren genom att i första hand ta bort överflödig plast och förpackningar som inte uppfyller våra krav. Plast i en rad produkter och förpackningar kan även komma att bytas ut mot andra mer miljövänliga material. Men på vissa produkter gör plasten eller en viss typ av förpackning nytta för att skydda och bevara varan. När det inte är möjligt att byta ut plast mot andra material försöker vi reducera mängden plast genom att minska eller tunna ut materialet. 

Plast (förnyelsebar, återvunnen och fossil) kan öka hållbarheten och minska transportskador. Våra förpackningsutvecklare arbetar hela tiden med att säkerställa att förändringarna görs på rätt sätt för att minimera att produkten blir dålig och därmed leder till matsvinn, då detta har en större klimatpåverkan än mängden plast som används.

Vissa frukt- och gröntprodukter mår dock bäst av att säljas tillsammans i en påse. Ett exempel är vår ekologiska småbladssallad i påse. Den håller längre än lösviktssallad tack vare en modifierad atmosfär i påsen. Några andra som också uppskattar en förpackning är våra eko-rotfrukter. Dessa påsar är gjorda av sockerrör, en förnyelsebar råvarukälla (biovara) som efter att man lämnat den till återvinning kan bli en ny produkt eller förpackning. Vilket är mycket positivt eftersom vi tror på en cirkulär ekonomi där gamla förpackningar blir nya och där materialet är gjort av en råvara som kan växa upp igen. 

- Ta gurka som exempel. Den innehåller så mycket vatten att den torkar ut om den ligger utan förpackning under lamporna i butiken. Då tvingas man slänga mer och ha tätare leveranser. Inplastad gurka håller längre och hinner inte mögla på vägen, säger Garants förpackningsutvecklare Karin Grönskog. 

Om du till exempel skulle se en ekologisk mjölk med skruvkork, kan det bero på att vi inte har kunnat välja bort korken hos de mejerier vi vill jobba med. Vi vill fortsätta stödja våra svenska bönder och mindre producenter i Sverige. För att kompensera för korken, väljer vi om möjligt plast från förnyelsebar råvara. Vi ger dock inte upp vår strategi att få till en förändring hos dessa leverantörer, fast det kan ta tid. 

Tack och hej konservburk!

Vi strävar efter att fasa ut konservburken och istället bara använda tetraförpackning, då det är mindre energikrävande att ta fram och lättare att återvinna. Och sånt gillar vi! Till exempel har vi på alla krossade tomater gått över till tetra istället för den klassiska plåtburken.

Hållbara förpackningar för planetens bästa

Vi letar hela tiden efter mer miljövänliga alternativ tillsammans med våra leverantörer när det kommer till förpackningsbarriärer; det skyddande lager som finns mellan livsmedel och förpackning. Till exempel så har våra förpackningar för den djupfrysta panerade torsken en biobaserad polyeten av sockerrör.

Vi arbetar också aktivt med att minska luft i förpackningen, till exempel för vår eko bönpasta har vi kunnat få med dubbelt så många kollin på en pall jämfört med en annan märkesvara inom samma kategori. Det har vi gjort genom att anpassa transportförpackningen så mycket det bara går, så att vi på så sätt minskar transporterna till butik. 

Minska matsvinnet

Bland de mest avgörande förändringarna vi tillsammans kan göra är att den mat man köper hem äts upp. Matsvinnet påverkar generellt sett klimatet mycket mer än vad plastförpackningarna gör.