Dejta med hållbara fiskrecept

Fått napp? Här hittar du recept som är perfekta för en första dejt!

 

Vilken typ av mat lämpar sig egentligen bäst på en middagsdejt? Man vill ju såklart imponera - utan att göra stämningen för pretentiös. Här kommer lite förslag som passar för en romantisk kväll för två!

Förrätt - Plockbricka för två!

Inled dejten med något plockigt och enkelt! En plockbricka kräver knappt några förberedelser och är trevlig att dela ihop. Går att variera i det oändliga med det du gillar; oliver, parmaskinka, bruschettamix, parmesan, kex… Den går förstås att göra vegetariskt med extra mycket inlagda grönsaker och kanske litet hummus? Glöm bara inte att ställa fram eventuella ostar i tid.

Varmrätt 1 - Kryddig fiskgryta med curry och ingefära

2 personer, tillagningstid ca 25-30 min.

Ingredienser

2-3 filéer Sydlig Blåvitling från Garant
1 påse Garants färdigskurna Wokmix, Morot & Broccoli (alt valfria grönsaker)
2 dl vispgrädde
2 dl vatten
"En tumme" ingefära (2,5cm bit)
1/2 gul lök
1,5 tsk Garant Ekologisk Curry
1/2 chili alt. 1/2 tsk chiliflakes
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1/2 tsk malen koriander
1 fiskbuljongtärning
1/2 kruka färsla örter, t.ex. koriander eller timjan

Tillagning

1. Börja med att tina fisken i god tid! Torka av med hushållspapper när den är färdigtinad.
2. Fräs lök, vitlök, chili och ingefära på mellanvärme i 1/2 msk matolja.
3. Häll ner Garants färdigskurna Wokmix och fräs i någon minut.
4. Tillsätt tomatpuré, curry, malen koriander och salt. Fräs ytterligare 1 minut. 
5. Tillsätt vatten, grädde och fiskbuljongtärning. Låt sjuda under lock 7-10 min (beroende på storlek på grönsakerna). 
6. När grönsakerna börjar mjukna, lägg i den skurna fisken och låt det sjuda 3-6 minuter (beroende på storlek på fiskbitarna). 
7. Smaka av med salt och toppa med färska örter. 

Varmrätt 2 - Bakad kummel med smörigt nöttäcke, citronigt potatisstomp & rostad grönkålssallad

2  personer, tillagningstid ca 30-40 min

Ingredienser

2-3 filéer Stillhavskummel från Garant
400 g mjölig potatis
100 g smör
1/2 näve hasselnötter eller valnötter
1 citron
1/2 påse Garants färidgskurna grönkål
1/2 äpple (syrlig sort)
1/2 dl Krasse

Tillagning

1. Börja med att tina fisken i god tid! Torka av med hushållspapper när den är färdigtinad. 
2. Sätt ugnen på 175 grader
3. Skala och koka potatis i saltat vatten, i ca 25-30 min. 
4. Häll Garants färdigskurna grönkål på en plåt. Blanda med olja och salt och ställ in i ugnen i ca 20-25 min. Rör om efter 10 min.
5. Hacka nötterna.
6. Smält hälften av smöret i en kastrull tills det får gyllenbrun färg. Häll sedan ner de hackade nötterna, rör om och dra av kastrullen från värmen.
7. Förbered fisken genom att torka av överflödigt vatten med hushållspapper. 
Lägg fisken på en plåt, salta och häll på lite hasselnötssmör över fisken och ställ in i ugnen ca 10-15 min. Innertemperaturen på fisken ska vara 52-54 grader. 
8. När potatisen är klar, häll i 50g smör och citronskal. Använd en träslev och mosa till grovt mos. Smaka av med salt. 
9. När grönkålen är färdigrostad, blanda med grovrivet äpple och servera som en bädd på ett serveringsfat. Lägg på fisken och ringla över det sista av hasselnötssmöret. 
10. Servera med potatisstomp och toppa med krasse.

Efterrätt - Kokosyoughurt med frysta hallon och kokosflarn

Det här är i ärlighetens namn knappt ett recept, det är vår bästa fuskefterrätt. Smarrig kokosyoughurt som du häller upp i fina glas, toppa med lite frysta hallon och koksflarn. Riv gärna lite mörk choklad på tpppen om du har feeling!