Vad hände med scampiräkan?

Får man egentligen äta torsk? Är scampi okej att köpa igen? Världen under havsytan känns ibland mer som en snårig djungel. För att göra det enklare för dig vid frysdisken har vi tillsammans med vår ägare Axfood bestämt att inte sälja fisk och skaldjur från hotade bestånd. Vad som är rödlistat bestämmer Världsnaturfonden, WWF.

Vårt mål är att till år 2020 helt och hållet sälja produkter som fått deras gröna godkännande. Vi har kommit en lång bit på vägen, bland annat genom att undvika fiskemetoder som skadar miljön på olika sätt. Till exempel skadar trålning havsbotten. Därför fiskas all vår torsk och kolja i Norge med krok och lina minst 12 sjömil ute till havs. Att fiska på det sättet har 54% lägre klimatpåverkan, vilket gjort vår torsk och kolja KRAV-märkt.

Vi säljer inte heller fisk och skaldjur från odlingar som skadar den biologiska mångfalden och de naturliga ekosystemen. En vanlig märkning som våra fiskprodukter stolt bär är MSC, Marine Stewardship Council. Märkningen verkar för hållbara fiskemetoder som stärker bestånden och säkrar framtida fiskemöjligheter. Tillsammans med våra konsumenter kan vi hjälpas åt att skydda fiskebestånden för framtiden.

Allt det här gör vi för att du ska veta att det du köper är hållbart långsiktigt för miljön. Och saknar du scampi på din hemmagjorda sushi så skulle vi vilja tipsa om våra räkor från Ishavet som är KRAV- och nyckelhålsmärkta. Du hittar dom i frysdisken.

Spåra vart vår fisk kommer ifrån.

Läs mer om KRAV och MSC bland märkningar vi gillar.