Kärlek finns inte bara i vår mat utan också i våra förpackningar

Det är inte bara innehållet i våra produkter som ligger oss varmt om hjärtat. Vi bryr oss också en himla massa om våra förpackningar. Förutom att ge dig något fint att titta på i skafferihyllan och i kylen, så vill vi också att de ska fylla våra krav för hållbarhet och funktion. När vi tar fram nya produkter så är det viktigt för oss att vrida och vända på lösningar så vi kan hitta ett alternativ som är snällt för miljön. Till Garant Eko-sortimentet tycker vi det är extra viktigt att kunna erbjuda en så miljövänlig förpackning som möjligt! Som exempel ska vi främja förnyelsebara material och inte addera flera material, utan att göra avkall på basfunktionen av förpackningen. 

Många gånger struntar vi helt enkelt i etikett och trycker direkt på förpackningen och ibland är lösningen ingen förpackning alls. Det kan du se på fruktavdelningen bland våra ekologiska citroner, äpplen och päron. De säljs i lösvikt och är endast utmärkta med ett litet eko-klistermärke. Bra va?

Vissa frukt- och gröntprodukter mår dock bäst av att säljas tillsammans i en påse. Ett exempel är vår ekologiska småbladssallad i påse. Den håller längre än lösviktssallad tack vare en modifierad atmosfär i påsen. Några andra som också uppskattar en förpackning är våra eko-bananer och eko-rotfrukter. Dessa påsar är gjorda av sockerrör, en förnyelsebar råvarukälla (bioråvara) vilken under sin livscykel binder koldioxid - istället för att tillföra koldioxid till atmosfären som vanlig plast gör. Den gröna polyeten som påsen innehåller återvinns och kan användas igen. Därför är vi stolta över den här lösningen!

Om du till exempel skulle se en ekologisk mjölk med skruvkork, kan det bero på att vi inte har kunnat välja bort korken hos de mejerier vi vill jobba med. Vi vill fortsätta stödja våra svenska bönder och mindre producenter i Sverige. För att kompensera för korken, väljer vi om möjligt plast från förnyelsebar råvara. Vi ger dock inte upp vår strategi att få till en förändring hos dessa leverantörer, fast det kan ta tid.

Tack och hej konservburk!

Vi strävar efter att fasa ut konservburken och istället bara använda tetraförpackning, då det är mindre energikrävande att ta fram och lättare att återvinna. Och sånt gillar vi! Till exempel har vi på alla krossade tomater gått över till tetra istället för den klassiska plåtburken.

Hållbara förpackningar för planetens bästa
Vi letar hela tiden efter mer miljövänliga alternativ tillsammans med våra leverantörer när det kommer till förpackningsbarriärer; det skyddande lager som finns mellan livsmedel och förpackning. Till exempel så har våra förpackningar för den djupfrysta panerade torsken numera en biobaserad polyeten av sockerrör.

 


Vi arbetar också aktivt med att minska luft i förpackningen, till exempel för vår eko bönpasta har vi kunnat få med dubbelt så många kollin på en pall jämfört med en annan märkesvara inom samma kategori. Det har vi gjort genom att välja ett bra material för påsen och anpassat transportförpackningen till den så mycket det bara går, så att vi på så sätt minskar transporterna till butik. 

Många toppenidéer kommer utifrån
Det är inte bara vi själva som kommer på kreativa sätt att smart förpacka våra produkter. Många gånger får vi de allra bästa insikterna från hjältarna på lagret, vår butikspersonal och sist men inte minst från dig som handlar. Lova att aldrig sluta med det!