Nyttigheter från oss

Vårt skafferi fylls hela tiden på med nya nyttiga och hållbara alternativ att förgylla vardagen med.

En vanlig sockerbov brukar kunna hittas på frukostbordet. I müslin på din yoghurt. Vår egen granola är fiberrik och nyckelhålsmärkt, vilket innebär att vi sänkt sockerhalten jämfört med en produkt utan nyckelhål. Du hittar den i smakerna Quinoa & Kokos, Kakao & Jordgubb och Äpple & Kanel. En annan generellt sockerfylld produkt är tacokryddan. Vår ekologiska tacokrydda är helt utan socker och salt och endast gjord på ekologiska torkade kryddor.

En undersökning av TNS-Sifo visar att var tredje svensk gärna äter vegetariskt en eller flera dagar i veckan. Just därför känns det extra fint att kunna erbjuda en stor del av den varan. 

Till exempel så har vi vår helt veganska serie Hej Vego i frysdisken. Alla produkter är fria från gluten och består av en bas på ekologiska kikärter. Hej Vego finns i sorterna Grönkålsbites, Broccolipuckar, Chilibites och Morots- & Ingefärsbollar.

För dig som funderar över hur din köttkonsumtion påverkar miljön har vi också tagit fram en helt ny sorts korv, 50/50-korven är som namnet antyder gjorda på hälften kött och hälften grönsaker. De är ekologiska och finns i två varianter: mungbönskorv och korngrynskorv.

Och sist men absolut inte minst så har vi också ett växande sortiment av ekologisk frukt och grönt, men också av djupfrysta bär och grönsaker. Mer smoothies åt folket!

Vad är nyttigt egentligen?

Nyckelhålet
För att få märka mat med nyckelhålet måste det uppfylla vissa krav. Krav som ser till att man får i sig mindre salt och socker, mer fullkorn och fibrer, och nyttigare eller mindre fett. Eftersom olika livsmedelsgrupper innehåller olika sorters näring och i olika mängd skiljer sig kraven åt för varje grupp, bröd jämförs med bröd och korv med korv. Så när du ska handla frukostflingor, pålägg eller färdigmat, välj någon av de produkter som är märkta med nyckelhålet, så kan du vara säker på att du gör ett nyttigare val. Hur kan man vara så säker på att nyckelhålsmärkt är bra för en? Jo, för att kraven bygger på den senaste forskningen inom nutrition och hälsa. Att välja nyckelhålsmärkt är ett superenkelt sätt att förbättra dina matvanor eftersom ett ett utbildat proffs redan har gjort jämförelsen åt dig. I dagsläget är hela 20% av vårt sortiment nyckelhålsmärkt.

Tillsatser

Det pratas om tillsatser hela tiden. Vissa menar att de används på ett sätt som lurar konsumenter. Vissa ifrågasätter också om tillsatserna är hälsomässigt säkra att äta. Debatten har gjort att livsmedelsbranschen har sett över användningen av tillsatser, något som har lett till en diskussion och en ökad medvetenhet om livsmedelskvalitet vilket är toppen tycker vi!

Varför finns ens tillsatser?
Tillsatser används för att livsmedel ska vara hållbara, säkra och leva upp till kunders förväntningar på smak, färg, form och konsistens. Många tillsatsämnen finns helt naturligt i livsmedel, till exempel så innehåller ett blåbär hela 21 ämnen som också används som tillsatser! Innan ett ämne får användas som tillsats i livsmedel har det genomgått en riskvärdering för att säkerställa att intaget av tillsatsen inte innebär någon hälsorisk. Det är varken möjligt eller motiverat att helt utesluta tillsatser i livsmedel. Däremot är det alltid viktigt att hela tiden föra en diskussion om innehållet i livsmedel.

Hur ser Garant på tillsatser?
Vår policy är att tillsatser ska användas restriktivt, och de som används ska kunna motiveras. Vill du veta mer kan du läsa rapporten på tillsatsfakta.se som vi och Svensk Dagligvaruhandel gjort tillsammans med forskare inom ämnet.

Salt

Vi svenskar borde äta mindre salt. Vi ska få i oss omkring 5-6 gram salt per dag, vilket är ungefär en tesked. Men vi äter hela 10-12 g per dag. Därför försöker vi se över saltinnehållet i alla våra produkter. 

Hur mycket saltar Garant?
Vi granskar salthalten kritiskt när vi lanserar nya produkter. Vi tittar ofta på kriterierna för nyckelhålsmärkningen så att de inte överstiger rekommendationen för saltintag. Sen kan det vara svårt att sänka salthalter för mycket. Salt har en konserverande effekt i många livsmedel vilket gör att man inte kan utesluta det helt utan att tumma på livsmedelsäkerheten.

Ett exempel på en produkt där vi aktivt tänkt på salthalten är vår ekologiska tacokrydda som nämnt ovan. Den är helt utan salt, så man själv får sätta sältan i sin matlagning. Ett litet steg för taco-kvällen, ett gigantiskt steg för saltälskande Sverige, inte sant?

De senaste kostråden från livsmedelsverket

Under 2015 kom Livsmedelsverket ut med sina nya kostråd. De tar hänsyn till forskning om näring och hälsa men också planeten, så det som är nyttigt för dig även är bra för miljön. Det hänger liksom ihop. Och vi tycker att det är himla förnuftigt! De här råden passar de flesta.

Såhär kan du leva nyttigare:
1. Ät mer grönt och frukt
2. Ät mer fisk och skaldjur
3. Rör dig mer i vardagen
4. Byt till fullkorn
5. Byt till nyttiga matfetter
6. Byt till magra mejeriprodukter
7. Mindre rött kött och chark
8. Salta mindre
9. Få i dig mindre socker
10. Håll balansen 

Matsäkerhet i butik

För att du som handlar ska veta att det du väljer av oss är säkert gör Axfood egna och externa kontroller både hos grossister och i butik regelbundet. I samarbete med bland annat Svensk Dagligvaruhandel har man tagit fram branschgemensamma riktlinjer för kontrollprogrammet ”Säker mat i din butik” som är godkänt av Livsmedelsverket.

Egenkontrollprogrammet innebär att butikerna genomför dagliga kontroller, ankomstkontroller samt temperaturkontroller på avdelningsnivå. Tydliga rutiner finns för lagring, märkning, temperaturkontroll och hantering av förpackat och oförpackat livsmedel för att hålla en god livsmedelshygien.

Men borde inte någon utomstående göra kontrollerna?
Självklart. Axfood har också ett avtal med en matsäkerhetsleverantör som besöker butikerna fyra gånger per år.Kommunernas miljö- och hälsoavdelningar genomför också inspektioner av både parti- och detaljhandeln. Vid inspektionerna kontrolleras att verksamheten uppfyller de lagstadgade kraven för livsmedelstillstånd.

Märker Garant tydligt ut alla ingredienser?
Du ska lätt kunna läsa vilka ingredienser som ingår i våra produkter. Därför märker vi ut alla ingredienser i den mån det går. I de fall detta inte är praktiskt möjligt, till exempel då en produkt innehåller "kryddor" (som i detalj inte behöver deklareras), ska vi veta vilka kryddor som ingår och kunna upplysa alla intresserade kunder.