FAIRTRADE-PREMIEN SKAPAR NYTTA FÖR
VÅRA ODLARE AV SOCKERRÖR I ESWATINI

Garants rörsocker är mer än bara den goda, gyllenbruna ingrediens vi använder i bakning och matlagning. Vad som utmärker vårt rörsocker är att råvaran är inköpt inom ramen för Fairtrades-premieprogram – vilket innebär att odlare och anställda i samhällen i Eswatini får en chans till att utveckla vardagen både socialt och ekonomiskt.

Fairtrade-premien

Fairtrade-premien är den extra summa pengar som betalas ut över minimipriset vid försäljningen av råvaran. Premien är obligatorisk och ges till alla Fairtrade-certifierade producentorganisationer för att förbättra arbete- och levnadsvillkor i lokalsamhällen. Pengarna från premien samlas i en fond för odlare, anställda och deras familjer. Sedan bestämmer en premiekommitté tillsammans med de anställda vad pengarna ska gå till.

Eswatini, även kallat Swaziland, är hem till fem Fairtrade-certifierade producentorganisationer för sockerodling. Däribland vår egen leverantör av rörsocker, Eswatini Sugar Association. Vi vill berätta om de premie-projekt som har förändrat liv och som vi är lite extra stolta över.

Sockerodlingen i Eswatini

I Eswatini bidrar premien till mer än bara hållbar odling av sockerrör. I lokalsamhällen runt om i landet har man valt att investera premien i projekt såsom husbyggen, elektricitet, vattenresurser och dammbyggen för att kunna förse djuren med dricksvatten. Tack vare premiens möjligheter har Fairtrade blivit ett riktmärke för att utveckla samhällen i Eswatini och få odlare att anta mer hållbara metoder i sin verksamhet. Detta betyder att ju mer som säljs under Fairtrades villkor – desto större blir även premie-fonden.

Det spelar roll vilket rörsocker du väljer. Nästa gång du handlar vårt Fairtrade-certifierade rörsocker i butik kan du känna dig trygg i att pengar investeras i bättre arbete- och levnadsvillkor för människan på plantagen.

Vill du veta mer om Fairtrade-premien? Klicka här för att läsa mer om hur den fungerar.