Grön och medium rare tack!

Fram tills nu har de som vill äta en klassisk burgare varit hänvisade till köttbaserade alternativ. Men inte nu längre, Garant är först i Sverige med att erbjuda en vegansk burgare för köttälskare, Juicy Vegan Burger, i butiker runtom i landet. Ny teknik gör så att den helt växtbaserade hamburgaren ”blöder” och får en textur som påminner om kött.

Trenden med köttliknande veganska burgare har de senaste åren spridit sig, framförallt i USA med The Impossible Burger.Tekniken bakom den nya burgaren är inte helt enkel och har tidigare inte tagit sig till Sverige. Bakgrunden är ett samarbete med Urban Deli, som i juni lanserade sin innovation Juicy Vegan Burger på sina restauranger i Stockholm. Efter succén på restaurangerna har Garant tillsammans med Urban Deli valt att lansera Juicy Vegan Burger i frysdiskar runtom i landet.

Garant vill inspirera till en minskad köttkonsumtion och har de senaste åren lanserat en rad vegetariska och veganska alternativ. Burgaren riktar sig i första hand till den stora gruppen flexitarianer som vill äta mer vegetariskt och utmaningen är att få den köttälskade målgruppen att gilla burgaren.

Burgaren är fri från soja och hundra procent växtbaserad. Innehållet består bland annat av svamp, lök, rödbeta, vete och ärtprotein och ger burgaren en textur som är slående lik en köttburgare. ”Blodet” från burgaren består av rödbetssaft. Burgaren går att steka eller grilla och serveras med fördel medium rare med en innertemperatur på 50ºC. Juicy Vegan Burger lanserades den 17 september 2018 och säljs på Mat.se, Hemköp, Willys och Tempo.

Recept (Framtagna av Urban Deli)

Truffle & onion juicy vegan burger

2st Juicy Vegan Burger
2 st hamburgerbröd
2 msk Garant tryffelmajonnäs
2 msk rostad lök
1 gul lök
2 isbergssalladsblad

Stek den gula löken långsamt tills den är gyllenbrun. Stek burgaren till en innertemperatur på ca 50 grader. Stek brödet så att det får en krispig innersida. Bygg ihop burgaren enligt följande: brödet, tryffelmajonnäs, isbergssallad, Juicy Vegan Burger, stekt lök, rostad lök och avsluta med brödet.

Italian juicy vegan burger

2 st Juicy Vegan Burger
2 st hamburgerbröd
30 g pestomajonnäs (2 del majonnäs och 2 del Garant pesto)
½ kruka basilika
2 tsk riven parmesan
4 bitar soltorkad tomat, strimlade
2 isbergssalladsblad

Stek burgaren till en innertemp på ca 50 grader. Stek brödet så att det får en krispig innersida. Bygg ihop burgaren enligt följande: brödet, pesto, majonnäs, isberssallad, Juicy Vegan Burger, soltorkad tomat, riven parmesan, basilikablad och avsluta med bröd.