Garant och Heja Livet presenterar Urban Table!

3 tillfällen, 3 kvinnor, 3 länder.

I oktober hade vi den stora äran att tillsammans med Heja Livet och Urban Deli presentera det nya konceptet Urban Table. Heja Livet är ett socialt forum för kvinnor och icke-binära, för alla samhällsfrågor, präglad av systerskap, med kraft att förändra ett ojämställt samhälle. Initiativet togs för att öka kunskapen om mångfald och främja inkludering. Därför bjöds tre kvinnor in, Sumitra Patel, Jane Hallberg och Maryam Maderasi, alla tre från olika kulturer och bakgrunder. Gemensamt delar de en varm passion för matlagning.

Detta landade i tre inspirerande kvällar där kvinnorna bjöd på färgstarka middagar och unika berättelser om deras kultur, historia och traditioner från hemländerna Indien, Thailand och Iran.
Tre rika kulturer där maten står i fokus.

Med oss från Urban Table har vi tre traditionella rätter med spännande smaker, lagade med produkter ur Garantskafferiet.

RECEPT

Khao Soi Gai

Krämig nudelsoppa med Khao Soi Curry och kyckling är traditionell rätt från det nordthailändska köket.

För 4 portioner

Ingredienser
0,5 dl matolja 
50-100 g khao soi paste
3 dl Garant kokosmjölk 
1 dl ljus soja 
2 msk salt
2-3 msk Garant strösocker
500 g Garant kycklingben
200-300 g Garant kyckling bröstfilè 
1-1,5 l Garant ekologisk kycklingbuljong
1 pkt Äggnudlar eller Garant färsk tagliolini

Tillbehör
2-3 dl senapskål (Finns i asiatiska matbutiker)
2 dl friterade wontonplattor eller äggnudlar
1-2 st lime delade i klyftor
1 st finhackad rödlök
1 dl chiliolja
Garant ekologisk koriander

Tips!
Vill du göra egen chiliolja är det så enkelt som att hetta upp 1 dl matolja på medelvärme i stekpanna och röra ner Garant ekologiska chiliflakes. Lyft sedan bort pannan från värmen och fortsätt röra tills chilin fått en något mörkare färg.

Tillagning
Hetta upp matolja på medelvärme i kastrull och lägg i khao soi paste. Rör om tills det är väl blandat och lägg i 2/3 av kokosmjölken. Fortsätt röra tills oljan separerar sig från kokosmjölken och khao soi paste har fått fin färg. Tillsätt kyckling och stek i såsen i ca 10 minuter. Lägg sedan i kycklingbuljong, socker och resten av kokosmjölken och låt koka på medelhög temperatur i ca 30-35 minuter. Smaka av med salt. Koka nudlar eller tagliolini enligt instruktion och förbered alla tillbehör genom att finhacka koriander, rödlök och strimla senapskål. Toppa soppan med soja och strimlade wontonplattor som friteras i panna tills de fått fin färg.

RECEPT

Aloo Fritters

Aloo fritters är en typisk street food rätt från Mumbai i Indien. Vanligtvis äts den tillsammans med bröd så som en hamburgare, men det går utmärkt att servera aloo fritters på en bädd av krispig sallad.

För 4 portioner

Ingredienser
1 kg potatis
1 kruka koriander
3 små gröna chili
2 vitlöksklyftor
1 krm citronsyra
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk svarta senapsfrön
3 msk matolja
0,5 kg kikärtsmjöl
4 dl vatten
Olja för fritering
Salt efter smak

Tillagning
Koka potatisen i kastrull och när potatisen är färdigkokt är det dags att skala och mosa ihop med potatispress. Finhacka koriander, chili och vitlök och blanda i potatisen tillsammans med gurkmeja, salt och citronsyra.Hetta upp olja på medelvärme i en separat kastrull och lägg i senapsfrön och stek tills de börjar poppa. Rör sedan ner den varma oljan i potatisblandningen och låt svalna tills det är dags att forma smeten i små bollar i önskad storlek. Gör frityrsmeten genom att blanda kikärtsmjöl med vatten, salt, gurkmeja och citronsyra och låt stå i 15 minuter. Hetta upp olja i en kastrull. Doppa potatisbollarna i smeten så de är helt täckta och fritera sedan i olja tills de är gyllenbruna. Servera i naanbröd eller på en bädd av krispig sallad.

RECEPT

Gheime Gharch

Gheime Gharch, som är en vegetarisk champinjongryta, är en traditionell rätt från det persiska köket.

För 4 portioner

Ingredienser
250 g champinjoner
1 dl kikärtshalvor (lappe) eller Garant ekologiska kikärtor
1 stor lök
3-4 msk Garant ekologisk tomatpuré
3 msk citronsaft
2 st kanelstång
0,5 tsk Garant ekologisk kanel
ca 0,15 g eller 1/3 Garant saffran
1 st potatis för garnering
1 st tomat för garnering 
Salt och peppar
2 tsk Garant ekologisk gurkmeja
2 st torkade lime, kan ersättas med 1 msk citronjuice 
3 msk matolja

Tillagning
Hacka upp löken och hetta upp matolja på medelvärme i en kastrull. Fräs löken i oljan tillsammans med gurkmeja. Blötlägg den torkade limen och låt det stå minst i en halv timme. Stick gärna ett par hål i skalet.
Skölj och skär upp champinjoner i mindre bitar och fräs de tillsammans med löken och tillsätt sedan tomatpurén. Skölj kikärtorna och häll ner i kastrullen, man kan förkoka de innan. Tillsätt vatten, kanelstång, salt, peppar och lime och låt puttra tills kikärtorna mjuknat. Smaksätt grytan med saffran, malen kanel och citronsaft. Toppa grytan med strimlad potatis som friterats i olja tillsammans med skivad tomat ett par minuter innan servering. Man kan med fördel byta ut potatisen mot stekta auberginer.

 

Du hittar de flesta produkter i Garantskafferiet. Allt finns att köpa på Hemköp, Willys och Mat.se

Stort tack till Heja Livet och Urban Deli!