Vi låter inte vad som helst få heta Garant

Vår filosofi kring mat är egentligen rätt så enkel. Man skulle till och med kunna koka ner den till ett ord: Noggrannhet. Det kanske låter torrt och tråkigt. Men vi tror att utan det kan vi inte garantera att det vi i slutändan säljer är bra.

Vad som gör en produkt värdig att platsa i vårt skafferi handlar om fyra saker:
– Den ska hålla hög och jämn kvalitet. Den ska uppfylla våra krav för livsmedelssäkerhet.
– Alla ska kunna ha råd med den. Och såklart ska den smaka så pass bra att du vill köpa den igen.

Vi garanterar dig ett bra urval genom att vi ständigt är i rörelse och inte nöjer oss med det vi har. Det är därför vi alltid har en dialog med våra leverantörer och er som handlar av oss.

Såhär går vårt urval till:
Vi tänker alltid på vad som kan utvecklas i vårt Garantskafferi. Vi samlar därför på trender, idéer och förslag från medarbetare men också från er kunder. Vad som går vidare från skissblocket bestämmer en expert på sortimentet, till exempel en grönsaksboss eller ett pastaproffs.

Vår kvalitetsavdelning skriver en beskrivning om den nya produktens innehåll och näringsämnen. Tillsammans med en offert, våra krav och policys skickas beskrivningen ut till tänkbara leverantörer i Sverige och i världen.

Under tiden gör vår kvalitetsavdelning en noggrann kontroll av de leverantörer vi valt ut och ser till att produktionen uppfyller Axfoods riktlinjer och krav på livsmedelssäkerhet, CSR, hållbarhet, miljö, djuromsorg och hälsa.

Alla leverantörer skickar sedan varuprover (vi utvecklar också många produkter tillsammans med våra leverantörer) som vi själva blindtestar och gör ett urval bland innan vi skickar vidare till en extern testpanel. Panelen på omkring 70 personer får bedöma smak, utseende, känsla och kvalitet. Om vår tilltänkta produkt inte godkänns i det här testet går vi inte vidare med den. I så fall fortsätter vi testa produkten internt tills vi är nöjda och produkten uppfyller kriterierna.

När det externa testet blivit godkänt, går vi vidare med den vinnande leverantören och arbetet kring design och förpackning tar vid.

När produkten kommit ut på hyllan stannar inte jobbet upp. Då gör vi uppföljningar för att kontrollera att producenten följer våra avtal. Vi besöker producenterna och gör stickprover för att säkerställa kvaliteten och produktion så det överensstämmer med våra krav och avtal. Produkterna kontrolleras genom mikrobiologiska, kemiska och genom äkthetsanalyser. Under en äkthetsanalys kan vi till exempel kontrollera att vårt basmatiris är av basmatisort. Det görs genom DNA-tester.

Vi testar produkten löpande internt. Reklamationer till konsumentkontakt eller klagomål i sociala medier följs upp för att hitta förbättringsmöjligheter. Bra kan alltid bli bättre.

Har du tankar på hur vi kan utveckla våra produkter? Hör av dig till oss här.
PS. Är du nyfiken på vilka som tar fram torsken till din bouillabaisse, kaviaren på ditt ägg eller parmesanen till din pasta? Scrolla ner så kan du träffa några av våra producenter! 

Träffa våra producenter

Vi vill att du ska veta var våra produkter kommer ifrån och vilka som står bakom dem. Därför har vi knackat på ostar med Simone och Pal som gör vår parmesan i Reggio Emilia. Därför har vi färdats på ett stormigt Barents hav med våra skreifiskare Hanne Kristin och Kjell och lärt oss allt om kakao i Dominikanska Republiken. Följ med på vår jordenruntresa och lär känna våra råvaror bättre!

Reportage

På besök hos de verkligt fiskefrälsta

I Bismarcksjön, som utgör merparten av Papua Nya Guineas fiskevatten, fångas nästan 40 procent av all stillahavsfångad tonfisk. Det gör landet till en av de stora tonfiskproducenterna. Men hur kan ett land som nästan helt saknar infrastruktur konkurrera med globala storföretag? Vi besökte den lilla hamnstaden Lae i östra Papua Nya Guinea för att ta reda på det.

Läs mer om vår tonfiskresa till Papua Nya Guinea
REPORTAGE

Med smak för svensk mjölk

Pressade priser och ökad import har fått mejeriproduktionen att minska kraftigt i Sverige. Vår producent, Grådö Mejeri, vill bryta mönstret. Vi besöker en verksamhet som gör allt från mjölk till kvarg, fil och smör. En process som innefattar både ett erfaret öga och beprövade smaklökar.

Läs vårt reportage från Grådö Mejeri
Reportage

Hur vet man att parmesan är parmesan?

Vi åkte till vår mejeriproducent Nuova Castelli i Reggio Emilia i norra Italien för att ta reda på varför just vår Parmigiano Reggiano kan kallas äkta parmesan. Hantverket och tillverkningen har sett likadan ut sen flera tusen år tillbaka. Vad är det då som är så speciellt och hur stor är egentligen kärleken till kungen av ostar?

Läs mer om Garants parmesan från norra Italien
Reportage

Ekokalvens behov av mjölk

Vi har ett stort sortiment av ekologiskt kött, men vad krävs egentligen av en uppfödare för att köttet ska få kallas KRAV-ekologiskt?

Läs mer om Garants KRAV-ekologiska kött och vad certifieringen innebär i praktiken
REPORTAGE

Magin bakom den evigt unga ärtan

Vi begav oss till Vänern och följde med under den hektiska skördeperioden för att ta reda på varför våra ärter smakar så gott som de gör. 

Läs mer om den taktfulla skördningen av Garants svenska ärtor
REPORTAGE

Rättvisa i bananriket

Bananen. Vi hittar den i fruktkorgar på varenda arbetsplats runtom i landet, i barnvagnar på lekplatser och ovanpå frukostmüslin. Men hur mycket vet vi egentligen om arbetet bakom klasarna i mataffären?

Läs mer om bananens skiftande historia och följ med under produktionen av Garants egna ekologiska
REPORTAGE

Kakao och framtidstro

De flesta har nog koll på Fairtrademärkningen. Men vad är egentligen en råvarucertifiering och hur kan den påverka en hel by i Sydamerika? I det här reportaget träffar vi vår Garant-vän kakaoodlaren Francisco Cantalicio i Dominikanska Republiken.

Läs mer om Garants Fairtrademärkta kakao och vad certifieringen innebär i praktiken
REPORTAGE

Kungen av Ishavets fiskar stavas skrei

Under ytan till Barents hav döljer sig fantasistora mängder av Norges stolthet. Vår skrei krokfångas långt ute till havs av Hanne Kristin, Kjell och Andre, och blir sedan till både kaviar på mackan och filéer som paneras till vardagsmiddagsräddare.

Läs mer om Garants krogfångade skrei från Lofoten
Visa fler reportage