Så här tänker vi

För oss är det viktigt att du som konsument ska förstå hur vi tänker och vilka tuffa krav vi faktiskt ställer på alla produkter i vårt sortiment. Här ger vi dig en inblick i våra riktlinjer och kvalitetskrav som vi utgår ifrån när vi tar fram våra produkter.   

100% svenskt mejeri

Vi erbjuder ett brett sortiment av svenska produkter och kan stolt berätta att allt vårt mejeri är 100% svenskt. Då pratar vi inte om vår feta från Grekland eller parmesan från Italien, utan vårt klassiska mejeri. Där ingår allt ifrån smör till grädde, fil och crème fraiche, och även våra klassiska hårdostar. Genom att erbjuda svenskt mejeri främjar vi produktionen och gynnar svenska bönder, behåller fler arbetstillfällen på landsbygden och värnar för öppna landskap. 
Läs mer om vårt svenska mejeri här. 

Ägg från svenska frigående höns

När du köper färska ägg från Garant kan du vara hundra på att äggen är värpta av svenska höns på svenska gårdar. Vi säljer aldrig färska ägg från burhöns, utan accepterar endast ägg från frigående höns utomhus och inomhus.  

Sojafria ägg från svenska frigående höns utomhus 

Idag kommer alla våra ägg från frigående höns utomhus från hönor som äter sojafritt foder. Läs mer om initiativet här.

Produkter som innehåller ägg 

Endast ägg från frigående höns accepteras i våra sammansatta varor. Med det menar vi produkter som innehåller fler ingredienser än bara ägg, som till exempel våra franska matpajer.

Alltid färskt kött från våra svenska gårdar

Allt vårt färska kött från nötkreatur, gris och fjäderfä kommer från svenska gårdar där man värnar om djuren och det öppna landskapet. Vi jobbar för att minska vårt avtryck och ställa krav så att djuren som våra bönder föder lever ett bra liv. Det är kött man kan lita på. Och det är det köttet som smakar godast, i alla fall om du frågar oss. Se vårt sortiment av svenskt kött här! 

Nej till antibiotika  

Vi accepterar inte att antibiotika används i förebyggande syfte vid djuruppfödning. Det får endast användas när en veterinär tillåter och användningen måste dokumenteras i alla lägen. 

Märkningar för bra val 

Ser du den blågula Kött från Sverige-märkningen kan du vara helt säker på att produkten är genomsvensk. En annan märkning som ligger oss varmt om hjärtat är KRAV. De kor, hönor och grisar som växer upp på KRAV-gårdar får vara utomhus precis så mycket som de vill och äta KRAV-märkt foder som är helt utan bekämpningsmedel. Läs mer om våra märkningar Kött från Sverige och KRAV här. 

Ursprungsmärkningen Svensk fågel finns på all vår färska och frysta kyckling. Märkningen garanterar ett svenskt ursprung, i allt från kläckning och uppfödning till slakt och förädling.

Rätt ursprung på rätt råvara 

Även om vårt färska kött kommer från svenska gårdar gör vi undantag för produkter som har stark koppling till ett visst ursprung och tradition. Till exempel kommer vår spanska serrano från Spanien, och vår tyska bratwurst från Tyskland. Med andra ord värdesätter vi ursprungsland och tradition. Vi sätter rätt ursprung på rätt råvara helt enkelt! 

Medvetet fiske för ett levande hav  

För att göra valet enkelt och tryggt för dig att välja fisk så har vi tillsammans med vår ägare Axfood bestämt att inte sälja fisk och skaldjur som är rödlistade enligt WWF:s Fiskguide. För oss är även transport en viktig del av fisket och vi jobbar för att minska avståndet mellan alla steg från krok till butik. 
 
Vi har redan kommit en lång bit på vägen – en stor del av vårt fisksortiment är idag certifierat enligt MSC, ASC, KRAV eller grönlistat enligt WWF:s Fiskguide. Vi jobbar aktivt med att fasa ut och hitta bra alternativ till gullistade arter. Vi jobbar även aktivt med att hitta och erbjuda mer hållbara fiskarter, som till exempel våra fish cakes gjorda på svensk braxen. 

Certifierade fiskemetoder 

Varje gång du handlar vår fisk med MSC, ASC och KRAV:s miljömärke i butik kan du känna dig trygg i att du gjort ett bättre val. Läs mer om MSC, ASC och KRAV  bland märkningar vi gillar.

Riktlinjer för palmolja

Vi har en handfull produkter i vårt sortiment som innehåller palmolja idag. Inga nya produkter med palmolja får lanseras utan godkännande, och för befintliga produkter med palmolja har vi en plan för att om möjligt ersätta den med bättre alternativ. Ett exempel på en produkt som tidigare innehöll palmolja men som inte gör det längre är vår ekologiska köttbuljong.

Certifiering av palmolja enligt RSPO 

I de fall som palmolja förekommer i våra produkter finns det såklart sätt att ta ansvar för produktionen som sker långt bort på andra kontinenter. 
Palmoljan vi använder i våra produkter är certifierad enligt RSPO´s (Roundtable on Sustainable Palm Oil) kriterier för certifierad palmolja, alternativt godkänd enligt föreskrifter för EU-ekologiskt och KRAV. Detta innebär även att de leverantörer som vi jobbar med för palmolja ska vara RSPO-certifierade i dess hantering av certifierad palmolja. 

Certifierad palmolja betyder att den ska odlas på ett sätt där producentlandet nyttjar sina odlingar bättre för att undvika mer skövling av regnskog. RSPO-certifieringen ställer hårdare krav på bland annat markanvändning och kemikalieanvändning. 

Certifierad soja

Vi använder soja i en del av våra produkter. Soja kan till exempel förekomma i djurfoder eftersom det innehåller hög proteinhalt och viktiga aminosyror som är bra för djurens välmående. Men storskalig odling av soja riskerar att bidra till en ökad skövling av regnskog för att få tillgång till mer odlingsbar mark. 
 
För att ta vårt ansvar i produktionen och minska miljöpåverkan har vi som krav att den soja vi använder i våra produkter ska vara certifierad enligt RTRS (Round Table Responsible Soy), ProTerra eller KRAV-certifierad soja. Vi godkänner även EU-ekologisk soja. Kravet gäller även för den soja som används som djurfoder i alla våra produktioner. 
 
Certifierad soja ställer krav på bland annat ansvarsfull produktion med hänsyn till natur, miljö och lokalsamhällen men även för godtagbara villkor för arbetare och ansvarsfull användning av lantbrukskemikalier.