Garanterat genomtänkt vetemjöl

Vetemjöl. Det kanske låter enkelt. Men bakom varje pannkaka och varje limpa finns en hel värld av kunskap, tålamod och jord under naglarna. Vete är det sädesslag som odlas mest i Sverige. I YouTube-serien Garanterat Genomtänkt Vetemjöl följer vi med Siri Barje till Morgongåva för att besöka en av våra lantbrukare som odlar vetet till vårt ekologiska och KRAV-märkta vetemjöl. Titta på filmerna för att se besöket hos lantbrukaren, och inspireras av när Siri lagar enkel och god mat i uteköket med vårt vetemjöl.

 

Är du nyfiken på hur vete odlas? Ta del av vår FAQ lite längre ner r vi besvarar vanliga frågor om veteodling, skörd och hållbarhet.

Från skörd till vetemjöl

Vete kan sås antingen på våren eller hösten. Höstvete är den vanligaste sorten i Sverige och fördelen är att det kan gro under hela vintern. Vårvete har en högre proteinhalt och är dyrare, medan höstvete innehåller lite lägre proteinhalt. Läs mer på lantmännen.se 

Vårvete sås på våren och skördas vanligtvis på sensommaren samma år, medan höstvete som sås på hösten skördas sommaren nästa år.

För att veta när vete är redo för skörd tittar man på hur det ser ut, mäter vattenhalten och bedömer om det är moget. Det kan jämföras med att känna av när en frukt är perfekt mogen.

Efter skörd torkas vete på gården där det odlas. Därefter skickas det till en kvarn där det rensas och mals till mjöl.

Växelbruk är en metod inom jordbruk och odling där man varierar vilka grödor som odlas på åkern från år till år. Växelbruk förbättrar jordhälsan genom att bevara viktiga näringsämnen. Det förebygger även växtsjukdomar, skadedjur och ogräs.

Odla ekologiskt & KRAV-märkt

KRAV-märkt och ekologiskt vete odlas utan kemiska bekämpningsmedel. Vid odlingen arbetar man även med biologisk mångfald, jordhälsa och hållbarhet. Läs mer om biologisk mångfald nedan.

Det går inte att se med blotta ögat. Det enklaste är att se vad som står på förpackningen. Det finns flera olika märkningar så vi rekommenderar att läsa på om alla märkningar och skapa sig en bild av vad de betyder.

Biologisk mångfald handlar kort sagt om variationsrikedomen av olika naturtyper och arter, men även om variationen mellan arter och ekosystem. För jordbruk spelar biologisk mångfald en bytande roll då många arter står för pollineringen av grödor eller förebygger skadedjur, vilket är en förutsättning för att kunna producera mat.

Det finns många fördelar med att välja svenskproducerad mat. Förutom att det såklart är gott har vi i Sverige en mycket hög livsmedelssäkerhet där det utförs både kontroller och uppföljningar i alla led av livsmedelsproduktionen, vilket gör det både tryggt och säkert för oss att handla bra mat. Att välja svenskproducerad mat har även andra fördelar, såsom att det bidrar till stark försörjningsförmåga, kortare transporter, fler arbetstillfällen och god djuromsorg med låg antibiotikaanvändning. I vårt sortiment finns över 400 produkter med svenskt ursprung och som även bär Från Sverige-märkningen, vilket gör det enkelt för dig att välja rätt. Läs mer på fransverige.se

Upptäck Siri Barjes recept!