Kampen om Gården

Det här Kampen om Gården, ett spännande och fartfyllt ljudäventyr i tre säsonger till dig, skriven av oss på Garant. I berättelsen tar vi dig till Gräddgården där du får möta våra huvudrollsinnehavare Herr Bärfis, Myggan, Smörblomma och Bonden, och få en inblick i hur vardagen på en svensk mjölkgård faktiskt kan se ut. Perfekt att lyssna på till frukosten, bilresan eller som godnattsaga.

LYSSNA PÅ SÄSONG 1 HÄR

När en gammal bonde tar beslutet att sälja sin mjölkgård för att flytta närmare staden och hitta nya vänner, tvingas gårdens djur – tama och vilda – ta saken i egna klövar. Den karismatiske och laktosintolerante bärfisen, Herr Bärfis, leder sina kamrater i den livsviktiga striden om det som alltid varit deras hem. Men att vara någon centimeter lång och ett par millimeter hög i kampen mot mänskliga viljor kräver sin bärfis – och fina vänner. Inte minst när superentreprenören Paulina som vill bygga padelbanor på gården, gör entré. Genom missmod och glädje får vi följa med i en rafflande historia om ensamhet, gemenskap och girighet, med en påminnelse om att vi inte saknar kossan förrän båset är tomt. Eller bonden förrän gården är såld.

Avsnitt 1 - Beskedet

Ett vanligt måndagsmöte på gården slutar i katastrof när bonden meddelar djuren att han vill flytta därifrån. En ödesfråga för alla som lever där, men kanske främst för den laktosintolerante Herr Bärfis som behöver kornas mjölk för att kunna fisa. 
Lyssna här

Avsnitt 2 - Inkräktaren

Gräddgården ligger ute till försäljning och djuren sjösätter en plan för att de ska lyckas behålla den. En oväntad spelare sätter dock käppar i hjulet. 
Lyssna här

Avsnitt 3 - Superentreprenören

När superentreprenören Paulinas planer för gården avslöjas och allt ser som mörkast ut, ska kohagens ovanligaste djur visa sig spela en avgörande roll. Men vägen till en lösning är kantad av faror för Herr Bärfis och Myggan. 
Lyssna här

Avsnitt 4 - Slutstriden

Tillfångatagna i en portfölj kan Herr Bärfis och Myggan bara avvakta medan hoppet för gården blir mindre och mindre. Men en oväntad gest av generositet ska visa sig bli ödesdiger för Paulina. 
Lyssna här

LYSSNA PÅ SÄSONG 2 HÄR

När en cirkus kommer till staden hotas Gräddgården av konkurrens inför årets största event – kosläppet. Något som riskerar att sätta i gång en spiral av negativa effekter. När den handlingskraftiga Herr Bärfis sedan överraskande värvas som cirkusens nya stjärnskott, och överger sina vänner för ett liv i stjärnglansen, hänger gårdens framtid verkligen i en skör tråd. Nu handlar det inte bara om att rädda Gräddgården från förfall, utan också en gammal vän.

Avsnitt 5 - Cirkusen

Efter en lång vinter har våren äntligen kommit till gården och kosläppet närmar sig med stormsteg. Myggan, som får i uppdrag att marknadsföra kosläppet i staden, gör dock en fruktansvärd upptäckt som ska komma att riskera hela gårdens existens.
Lyssna här

Avsnitt 6 - Erbjudandet

Djuren bestämmer sig för att konfrontera cirkusen, men blir förödmjukade inför de kaxiga cirkusdjuren. Vad de inte vet då är att en tiktok-video och en kraftig fis ska leda Herr Bärfis till ett ödesdigert beslut. 

Lyssna här

Avsnitt 7 - Sanningen

Herr Bärfis inleder träningen inför cirkuspremiären och avundsjuka uppstår när Betty tvingas ge honom sin loge. På gården fortsätter oron växa i takt med att taket rasar in allt mer och Myggan gör ett försök att få tillbaka sin vän. 

Lyssna här

Avsnitt 8 - Vänner

Inlåst i sin loge kan Herr Bärfis bara se på hur våren anländer utanför fönstret. Kommer han någonsin få se sina vänner igen? På Gräddgården planeras för fullt. Inför morgondagens kosläpp gäller en sak: Allt eller inget.
Lyssna här


LYSSNA PÅ SÄSONG 3 HÄR

När Herr Bärfis fisar börjar tappa stinget, inser både han och alla boende på Gräddgården att han börjar bli äldre. Bonden föreslår att Herr Bärfis borde skaffa familj och föra sina gener vidare, men det är inget som den högfärdiga bärfisen nappar på. När han istället hittar en gammal skattkarta, som visar sig leda till Pruttankamons grav och ett heligt livselixir, börjar jakten på ett evigt liv.

Avsnitt 9 - Ledvärk

Vid säsongens första måndagsmöte är gården enade – de tycker att Herr Bärfis borde skaffa barn. Fullkomligt barockt, menar purpurbärfisen och som en slump snubblar han över en skattkarta som leder till en mytomspunnen grav och ett livselixir som kan förändra allt.
Lyssna här

Avsnitt 10 - Hemligheter

I jakten på graven och elixiret tar Herr Bärfis och Myggan hjälp av Smörblomma inne i ladugården. Tillsammans finner de ett underjordiskt system, men vägen ner tar på krafterna för den gamle bärfisen.
Lyssna här

Avsnitt 11 - Mörkret

Vännerna tvingas vända och inser att de behöver hitta en ny väg in. Med hjälp av en nyfunnen vän tar de sig in via jordkällaren. I mörkret famlar de fram och stöter på patrull samtidigt som Herr Bärfis blir allt svagare.
Lyssna här

Avsnitt 12 - Evigt liv

Instängda i källaren och i Pruttankamons grepp tvingas Herr Bärfis ta ett beslut som är avgörande för hans och Gräddgårdens framtid – ska han vara självisk eller inte?
Lyssna här