Gurkgazpacho
Om du har som regel att alltid ha en karaff med denna svalkande soppa i kylen så är sommarens alla luncher räddade!
4 portioner
Tillagningstid:30 min
DU BEHÖVER:
2 stora gurkor, grovt hackade. Spara en liten stump av ena gurkan som du kan skära i tunna skivor till servering.
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
2-3 citroner, juice
3 ½ dl turkisk yoghurt
2-3 msk vinäger, förslagsvis rosé eller vit
2-3 nypor dill
½-1 msk honung
¾ dl olivolja
4 nypor flingsalt
Några rejäla drag med pepparkvarnen
4-6 skivor prosciutto crudo
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 150 °C
2. Tillsätt följande ingredienser till en matberedare: gurka, basilika, vitlök, citronjuice, turkisk yoghurt, vinäger, dill, honung, olivolja, salt och peppar. Mixa tills du har en någorlunda slät soppa. Smaka av: gillar du lite hetta kan du tillsätta chiliflakes, tabasco eller färsk chili.
3. Ställ soppan i kylen, förslagsvis i en karaff, medan du förbereder prosciuttochipsen. Klä en plåt med bakplåtspapper och sprid ut prosciuttoskivorna. Rosta i ugnen i ca 10 minuter så att skinkorna förvandlas till chips. När chipsen fått svalna lite smular du chipsen till ett strössel.
4. Dags att servera soppan! För att göra serveringen lite extra fin häller vi upp soppan i skålar och droppar över lite olivolja, samt lite yoghurt utblandat med citronjuice för att sedan toppa med tunna skivor av gurka och prosciuttoströsslet. Vill du göra rätten ännu vackrare kan du även strössla över lite gräslöksblommor.
Tips!
Vill du hålla soppan vegetarisk kan du använda krutonger istället.
Tyckte du om receptet? Klicka här för att se fler.
Du hittar de flesta produkter i vårt sortiment. Allt finns att köpa på Hemköp, Willys, Mathem, Tempo och City Gross.