Recept

Linsbolognese

Vad är det som puttrar på spisen? Linsbolognese såklart! En vardagsklassiker i vegetarisk tappning med mustiga smaker från tamari, dijonsenap och tapenade funghi. Passar utmärkt till pasta och om det förmodan blir rester över har du en perfekt matlåda!

4-6 portioner 
Tillagningstid 60 minuter

DU BEHÖVER:
Sofrito:
1 stor morot, grovhackad
2 selleristjälkar, grovhackade
1 stor gul lök, grovhackad
1 dl tomatpuré

Bolognese:
4 vitlöksklyftor, krossade med knivens bredsida
2 rosmarinkvistar
2 nypor chiliflakes
1 burk tapenade funghi á 200 g
1 paket ekologiska hela skalade tomater á 500 g
1 msk rödvinsvinäger
2-3 msk honung
4-5 msk tamarisoja
2 msk dijonsenap
2 msk honung
1 parmesankant, ni vet den där som man ofta slänger (finns massa umami i den!)
2 dl vatten
1,5 dl ekologisk linsmix

Till servering:
400 g pasta La Mafalda
Smör
Riven parmesan


GÖR SÅ HÄR:

1. Gör din sofriton enkelt genom att mixa morot,  selleri,  lök och tomatpuré i en matberedare tills du har en jämn pasta. Har du ingen matberedare går det utmärkt att finhacka grönsakerna istället.

2. Värm rapsolja på medelvärme i en stor gryta. Tillsätt vitlöksklyftorna, rosmarinkvistarna samt chiliflakses och låt oljan ta smak i några minuter. Vitlöken kan få ta lite färg, men den bör inte brännas.

3. Tillsätt sofriton och tapenad, låt fräsa i 10 minuter.

4. Tillsätt tomater, rödvinsvinäger, tamari, dijonsenap, honung och parmesankanten. Häll vattnet i tomatkartongen och tillsätt till grytan. Krossa tomaterna med en slev och rör om ordentligt.

5. Låt puttra under lock på låg värme, antingen på spisen eller i ugnen (90 °C, varmluft). Ju längre du låter bolognesen puttra, desto godare blir den.

6. När det är 30-40 minuter kvar till servering lyfter du ur parmesankanten, vitlöksklyftorna och rosmarinkvistarna och tillsätter linserna. 

7. Medan linserna mjuknar kokar du pastan enligt instruktionerna. När pastan är färdigkokt silar du av vattnet och adderar rikligt med smör. 

8. Nu är det dags för servering! Blanda ihop pastan med såsen, sleva upp på tallrikar och toppa med ett moln av parmesan.
Buon appetito!

Tyckte du om receptet? Klicka här för att se fler.

Du hittar de flesta produkter i vårt sortiment. Allt finns att köpa på Hemköp, Willys, Mathem, Tempo och City Gross.