Recept

Mandelkaka med äppelkompott

Den ultimata mandelkakan som toppas med mandelkräm, knaprig topping och serveras med syrlig äppelkompott och frisk creme fraiche. Låter som en drömmig fika eller efterrätt om du frågar oss!

8 portioner
Tillagningstid: 45 min

DU BEHÖVER:
Blondie
170 gram smör, smält och svalnat något
265 gram rörsocker
 1 ägg
 1 äggula
1/4 tesked mandelextrakt (frivilligt)
1/4 tesked vaniljextrakt
 1 tesked salt
 1/4 tesked bakpulver
 150 g vetemjöl
25 g mandelmjöl

Frangipane (mandelkräm)
60 gram smör, rumstempererat
 170 gram strösocker
 1 ägg
 1/4 tesked mandelextrakt (frivilligt)
 70 gram mandelmjöl
 En nypa salt

Kak-toppings
1/2-1 dl mandelspån
1-2 teskedar vaniljsocker

Äppelkompott
3-4 medelstora äpplen
1 tesked hela kardemummafrön, mortlade
3/4 dl vatten
1/2 dl rörsocker
1 ekologisk vaniljstång
1/2-1 citron (juice och zest)

Till servering
2 dl crème fraiche


GÖR SÅ HÄR: 
Mandelkaka (Blondiesmet):
1. Sätt ugnen på 175°C. 

2. I en stor skål, blanda det smälta smöret och rörsockret med en ballongvisp tills det är väl kombinerat.

3. Tillsätt ägget, äggulan, vaniljextraktet, och mandelextraktet till smörblandningen och vispa ihop.

4. Blanda sedan i saltet och bakpulvret, och tillsätt därefter vetemjölet och mandelmjölet till blandningen och vänd ihop till en smet med hjälp av en slickepott.

5. Häll smeten i en brödform (ca 1,5 l) täckt med bakplåtspapper och jämna till ytan.

Mandelkräm (Frangipane): 
6. I en separat skål, mosa ihop smöret och strösockret. Tillsätt ägget, mandelextraktet, mandelmjölet och en nypa salt. Rör ihop till en kräm.

7. Täck blondie-smeten med frangipanesmeten i formen och täck med mandelspån.

8. Grädda i 35-40 minuter. Medan ugnen gör sitt tar vi och förbereder äppelkompotten.

Äppelkompott
9. Skölj, kärna ur och tärna äpplena. 

10. Till en stor panna/kastrull tillsätter du sedan äpplena, kardemumman, vattnet, rörsockret, citronen samt fröna från vaniljstången, men även själva stången. Blanda ihop alla ingredienser väl.

11. Koka ihop till en kompott på medelvärme i ca 10 minuter, beroende på hur stora äppeltärningar du har. Det är gott att få lite karamellisering på äpplena, men även att de har kvar lite textur.

12. Skär mandelkakan i rutor som du serverar med äppelkompott och en rejäl klick créme fraiche. MUMS!

Tyckte du om receptet? Klicka här för att se fler.

Du hittar de flesta produkter i vårt sortiment. Allt finns att köpa på Hemköp, Willys, Mathem, Tempo och City Gross.