Recept

Ribollita

Varmt, mustigt och brödigt - är inte det de tre mest ultimata komponenterna i en höstig gryta? Ribollita passar perfekt in på beskrivningen och är dessutom otroligt gott och bra som matlåda!

4 portioner 

Tillagningstid: 40 min

DU BEHÖVER:
1 gul lök, finhackad
1 stor morot, finhackad
2 selleristjälkar, finhackade
Olja till stekning
½ dl tomatpuré
3 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 nypor chiliflakes
3-5 kvistar timjan, finhackade
25 g smör
Ca 100 g ekologisk hackad grönkål
Ca 100 g spets- eller vitkål, skuren i strimlor
Ca 400 ml grönsaks- eller kycklingbuljong, alternativt 1-2 buljongtärningar och vatten
380 g vita bönor
390 g krossade tomater
Ca 1 matsked grönsaks- eller kycklingfond
2 dl vitt vin
Parmigiano Reggiano 30 månader 28%, kant till gryta och ost till topping
4 Skivor levainrost


GÖR SÅ HÄR:
1. Fräs lök, morötter och selleri i olja i ca 5 minuter på medelvärme i en gryta. Tillsätt sedan tomatpuré, vitlök, chiliflakes, timjan och en klick smör och låt fräsa i ytterligare ca 5 minuter på något lägre värme. Tillsätt sedan grönkål och vitkål och fräs på i ytterligare ca 5 minuter så att de mjuknar.

2. Tillsätt buljong, krossade tomater, fond och vitt vin och låta koka upp under omrörning. Efter ca 5-10 min adderar du parmesankanten och låter grytan puttra under lock i ca 15 min (ju längre desto mustigare).

3. Medan grytan står och gosar så rostar du brödet i brödrost, panna eller ugn för att sedan skära upp i kuber och fördela i skålarna som det ska ätas på.

4. När grytan har fått puttra på tar du och lyfter ur parmesankanten och rör ned bönorna.

5. Fördela grytan över brödbitarna och hyvla över rikligt med parmesan. Servera gärna med lite extra levainrost med smör och ost.

Tyckte du om receptet? Klicka här för att se fler.

Du hittar de flesta produkter i vårt sortiment. Allt finns att köpa på Hemköp, Willys, Mathem, Tempo och City Gross.