RECEPT!

Saffranskaka med brynt smör

Håll i er för nu kommer det något riktigt gott! Mjuk saffranskaka med mandel, apelsinskal och brynt smör. Ja, jo vi vet wow. Det är dessutom så gott som det låter. Bjud alla eller dig själv på julens godaste kaka.

DU BEHÖVER:

100 g smör
1 dl mjölk
1 apelsin
1/2 paket saffranspistiller à 0,5 g
3 ägg
2 dl ljust muskovadosocker
1 krm flingsalt
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl mandelmjöl
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
smör och ströbröd
pistagenötter, granatäpplekärnor, färsk mynta, apelsinskal och florsocker till garnering

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en bakform.
2. Bryn smöret genom att smälta det under vispning på hög värme. Smöret är klart när det fått en ljusbrun färg och nötig doft. Häll upp i en skål för att avstanna bryningen.
3. Stöt saffran i en mortel och blanda ner i smöret. Ställ åt sidan för att svalna.
4. Tvätta apelsinen, finriv skalet och pressa ut saften.
5. Vispa ägg och socker pösigt tillsammans med apelsinskal. Tillsätt sedan mjök och apelsinsaft.
6. Vänd ner det brynta smöret i äggbladningen tillsammans med salt, vaniljsocker och mandelmjöl.
6. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ned i smeten. Vänd försiktigt och rör om tills allt är jämnt.
7. Grädda kakan i ca 30 minuter tills den är torr i mitten. Låt svalna.
8. Toppa med nötter, granatäpple, mynta och apelsinskal och pudra över florsocker.

RECEPT!

Stekt saffranskaka med äpple och kanel

Om du mot förmodan har något kvar av kakan efter att du bjudit hela kvarteret så har vi ett tips, stek den! I med lite smör i en panna bara och låt kakan stekas gyllenbrun. Servera med vispgrädde och stekta äpplen, så har du livets efterrätt!

4 portioner

DU BEHÖVER:

4 små röda äpplen
50 g smör
2 tsk muskovadosocker
1 tsk kanel
3 dl vispgrädde
4 skivor saffranskaka

GÖR SÅ HÄR:

1. Tvätta och skär äpplen i klyftor.
2. Stek äpplen i hälften av smöret med socker och kanel i ca 5-10 minuter tills de mjuknat. Rör eventuellt ner någon matsked vatten för att få en såsig konsistens.
3. Stek kakskivorna i resten av smöret och servera med vispgrädde.