Garant Övertänker Parmigiano Reggiano

I Garant Övertänker åker vi tillsammans med Siri Barje ner till regionen Emilia-Romagna i Italien för att ta reda på hur kungen av ostar, Parmigiano Reggiano blir till. För att osten ska få kallas just Parmigiano Reggiano och få sin ursprungsmärkning måste den tillverkas enligt en väldigt gammal tradition. Vi tar reda på allt om mjölken som ger osten dess smakrika karaktär, varför tid är så viktigt för att ge osten sin unika och goda smak och självklart mycket mer. Vi övertänker Parmigiano Reggiano i minsta detalj, så att du kan tänka på annat. Skrolla vidare för att se våra filmer från produktionen i Italien – stallet, mejeriet och ostlagret!

6 saker du inte visste om Parmigiano Reggiano

Parmigiano Reggiano tillverkas i Emilia-Romagna
Parmigiano Reggiano är en italiensk hårdost som tillverkas mellan städerna Parma och Reggio Emilia i regionen Emilia-Romagna i Italien. Det som kännetecknar osten är dess smakrika karaktär och gryniga konsistens. Osten måste lagras i minst 12 månader och genomgå ett unikt test för att få sin kvalitetsmärkning och få kallas Parmigiano Reggiano.

Särskilda bestämmelser för korna och betesmarkerna
Korna, betesmarkerna och regionens fuktiga mikroklimat är helt avgörande för Parmigiano Reggianos goda smak. Förutom att korna måste beta inom ett reglerat och specifikt område i Emilia-Romagna, måste 50% av betesgräset komma från gården, 25% från regionen och max 25 % utanför regionen. Korna mjölkas sedan två gånger per dag och den dagsfärska mjölken är söt, fyllig och fet.

Parmigiano Reggiano framställs enligt gammal tradition
Parmigiano Reggiano har tillverkats med samma recept och metod i hundratals år. Ostmassan består av opastöriserad, dagsfärsk mjölk som blandas ihop med gårdagens mjölk, vassle och löpe. Sedan torkas och formas ostmassan på mejeriet, datummärks och får sen ligga i saltlag i 20 dagar innan den skickas på lagring.

En äkta Parmigiano Reggiano har märkningen D.O.P
D.O.P. står för Denominazione di Origine Protetta och är en ursprungsbeteckning inom EU för produkter som kommer från en viss ort eller region, precis som vår Parmigiano Reggiano. För att en produkt ska få en skyddad ursprungsmärkning är kraven stränga. Så ser du märkningen D.O.P kan du vara säker på att den är tillverkad och producerad inom ett avgränsat område enligt tradition och regler. 

Ett konsortium skyddar Parmigiano Reggiano
Varje produkt med skyddad ursprungsbeteckning har ett konsortium. Ett konsortium består av representanter från producenterna vars huvudsyfte är att kontrollera kvaliteten på produkterna. Med ett konsortium som stöd kan till exempel producenterna bakom Parmigiano Reggiano sälja osten utan extern konkurrens. De kan därmed fortsätta producera kvalitet utan att behöva konkurrera med andra som använder billigare metoder och råvaror.

Il Battitores främsta huvudsyssla är att knacka på ostar
Il Battitore är en person från konsortiet vars jobb är att inspektera och godkänna parmesanostar under lagringen. Luftfuktigheten i lagret påverkar ostens kvalitet och med tiden får den en mörkare färg och intensiv smak. Il Battitore knackar över hela osten med sin speciella hammare för att lyssna efter symmetri bland luftbubblorna. Har osten ett symmetriskt ljud över hela hjulet godkänns den och brännmärks på plats. De ostar som underkänns får inte kallas Parmigiano Reggiano.

Vill du veta mer om osten? Besök den officella hemsidan för Parmigiano Reggiano här.

Stompad potatis

Recept på stompad potatis

Parmesanmorötter

Recept på parmesanmorötter

Garant Övertänker: Barista havredryck
Är du nyfiken på hur fler av våra produkter blir till? Vi har besökt leverantören The Green Dairy som gör vår goda havredryck. Klicka här för att läsa mer om Barista havredryck och se filmen från besöket.