Bra Initiativ

Att producera och sälja varor för med sig ett stort ansvar och kommer alltid att ha en viss påverkan på människan och miljön. Vi arbetar aktivt för att minska vårt avtryck i stort och smått - vi ställer krav, vi ifrågasätter och vi utvärderar de leverantörer vi arbetar med för att bland annat kunna göra skillnad i sociala, miljö- och naturresursfrågor. Här kan du läsa mer om några av många goda initiativ vi tagit för att erbjuda garanterat bra produkter. 

Svensk kvarg med mjölk från kor uppfödda på sojafritt foder

Vi arbetar ständigt för att skapa bättre förutsättningar för djur och miljö. Som ett nästa steg i utvecklingsarbetet med djurfoder utan importerad soja har vi tagit fram en kvarg gjord på svensk mjölk från kor uppfödda på sojafritt foder.

Soja används ofta i djurfoder eftersom det innehåller en hög proteinhalt och viktiga aminosyror som är bra för djurens välmående. Den soja som används i svensk djurproduktion är hållbarhetscertifierad, men odlingen av soja innebär fortfarande miljörisker. I vår kvarg har korna istället fått äta ett foder med protein från svenskodlad raps, en bra gröda som ger variation i växtföljden. Med det nya djurfodret mår korna bra och producerar lika näringsrik mjölk som vanligt.

Vill du testa vår kvarg? Upptäck våra tre goda smaker kvarg naturell, kvarg med smak av vanilj och kvarg med smak av fläder & vanilj.

Svenska sojafria ägg från frigående höns utomhus 

Tillsammans med flera aktörer har vi tagit fram ett sojafritt foder till våra frigående höns utomhus. Proteinet i sojan har ersatts med två andra proteinkällor – majsgluten och potatisprotein. Vårt mål är att fortsätta driva utvecklingsarbetet med sojafritt foder på fler av våra äggsorter. Läs mer om våra svenska sojafria ägg här.

Certifiering för en mer hållbar risodling

Vi värnar om att skapa goda förutsättningar för både människan och miljön. Därför är vårt jasminris och basmatiris alltid odlat enligt standarden för SRP (the Sustainable Rice Platform).

Ris ger försörjning åt nästan 1 miljard människor, men odlingen innebär också stora sociala och miljömässiga risker. För att möta den växande efterfrågan på ris har FN:s miljöprogram initierat SRP-certifieringen för att stötta hållbar risodling och gynna odlaren bakom produkten. Standarden förbättrar och ställer krav inom åtta områden: förvaltning av gården, sådd, vattenhantering, näringslära, skadedjursbekämpning, skörd och efter skörd, hälsa och säkerhet samt arbetsvillkor.

Med hjälp av SRP kan risodlare använda hållbara jordbruksmetoder, implementera en effektiv vattenhantering och säkra goda arbetsvillkor. Bönderna som odlar enligt standarden ökar i sin tur sina inkomster, minskar vattenanvändningen och utsläppen av växthusgaser. Hitta vårt jasminris och basmatiris 1 kg, 2 kg och boil-in-bag här.

Vill du veta mer om SRP? Här kan du läsa mer.

Nöt & Grönt – en helt ny grönsak i kötthyllan! 

Alla mår vi bra av att äta minst 500 gram frukt och grönt om dagen. För att göra det enklare för dig att äta mer grönt har vi tagit fram en nötfärs som består av lika många delar nötfärs från Sverige som grönsaker. Vi kallar den för Nöt & Grönt. Då kan du äta lasagne, köttfärssås, tacos, biffar eller hamburgare och ändå få i dig en bra mängd grönsaker. Nöt & Grönt är framtagen i stolt samarbete med Generation Pep som jobbar för en jämlik hälsa bland barn och unga. Läs mer om Nöt & Grönt.

Framtidens förpackning i frysen  

För att kunna erbjuda bättre förpackningar är samverkan ett framgångsrecept. Därför ingår vi ett branschinitiativ inom svensk dagligvaruhandel med målsättningen att förpackningar i frysen ska göras av återvinningsbara material, mindre infärgat material och mindre tryckyta för att de ska bli enklare att materialåtervinna. Till exempel så har vi tagit fram en ny förpackning till våra frysta wokmixer med transparenta delar på både fram- och baksida. De består av återvinningsbart material med mindre tryckyta som ger bättre förutsättningar i materialåtervinningen och dessutom kan du som konsument se innehållet i förpackningen.

Är du nyfiken på att veta mer om vårt material- och förpackningsarbete? Klicka här för att läsa mer. 

Svenska fish cakes av braxen & åkerböna 

För att våra sjöar och hav ska må bra behöver vi äta mer varierade fiskarter. Vi har gott om god och näringsrik fisk i våra svenska vatten, men bara ett fåtal fiskar gör sin väg hem till middagsborden. Svensk braxen är en sötvattensfisk och bifångst till gösfisket som ofta slängs tillbaka i våra sjöar och blir outnyttjad. Tillsammans med en rad aktörer har vi hittat ett sätt att ta vara på braxen och kan stolt erbjuda fish cakes av svensk braxen och svensk åkerböna som har smaker från det thailändska köket. Läs mer om svensk braxen här. 

Färdigrätter med Cashewmeetly 

Vi vill vara ledande inom bra och innovativ mat. Därför samarbetar vi gärna med mindre entreprenörer som tillsammans med oss vill ta fram mat som både smakar gott och som är bättre för dig och för omvärlden. Tillsammans med Cashewmeetly, och dess grundare Linnéa Falkinger, har vi tagit fram två unika och vegetariska färdigrätter med cashewäpple. Cashewäpplet som ingår i färdigrätterna är producerat i Senegal och produktionen har genererat nya lokala arbetstillfällen. Läs mer om innovationen Cashewmeetly här. 

Ekologisk tacokrydda med mindre salt 

För oss är hälsa en viktig del av vad vi kallar bra mat. Genom att minska på mängden salt, socker och onödiga tillsatser i våra produkter kan vi ge dig goda förutsättningar att skapa bättre matvanor. Ett sådant exempel är salthalten i vår ekologiska tacokrydda där vi vågat utesluta salt helt i produkten så man själv får sätta sältan efter tycke och smak. Hitta vår ekologiska tacokrydda här.