Svenska sojafria ägg från frigående höns utomhus 

Vi arbetar aktivt med att göra skillnad i miljö- och naturresursfrågor. Därför har vi tillsammans med flera aktörer tagit fram ett sojafritt foder till våra frigående höns utomhus. Proteinet i det sojafria fodret tillverkas till största del i Sverige, nära där hönorna finns och vid brist på råvara tas fodret från Europa. 

Foder med hög proteinhalt

Soja förekommer ofta i djurfoder eftersom det innehåller en hög proteinhalt och viktiga aminosyror som är bra för djurens välmående. Vi har ersatt sojan med två andra proteinkällor, majsgluten och potatisprotein. Näringsvärdet för proteinet blir detsamma som foder med soja. 

Sojafritt foder ger god kvalitet

Vid utvecklingsarbetet har separata stall av frigående höns utomhus utfodrats med traditionellt respektive sojafritt foder. Varje dag har hönsens välmående och äggens kvalitet följts och undersökts. Resultaten visar att hönsen som ätit sojafritt foder mått lika bra, att äggen har smakat lika bra och att kvalitet, vikt och skaltjocklek på äggen varit lika bra som för höns som utfodras med traditionellt foder. 

Vårt mål är att fortsätta driva utvecklingsarbetet med sojafritt foder på fler av våra äggsorter. Våra svenska sojafria ägg från frigående höns utomhus finns i 10- och 20-pack. Du hittar de på Hemköp, Willys och Tempo.