Fish cakes av braxen & böna

Visste du att mer än 70% av all sjömat vi konsumerar i Sverige består av importerad fisk? Samtidigt har vi gott om god och näringsrik fisk i våra svenska vatten, men bara ett fåtal fiskar gör sin väg hem till middagsborden. 

För att haven ska må bra behöver vi äta mer varierat. Vi är många som väljer sjömat såsom torsk, lax och räkor av gammal vana, men faktum är att det finns flera alternativ som är både goda och bättre för klimatet. Tillsammans måste vi hjälpas åt för att bryta vanor och utnyttja de resurser vi har. Axfoundation, en fristående hållbarhetsorganisation, och en rad andra aktörer har i flera år utvärderat outnyttjade fiskarter från svenska vatten utifrån smak, näringsinnehåll och hållbarhet. En fiskart som vi med gott samvete kan äta mer av är grönlistad braxen.

Svensk braxen från Vänern och Mälaren

Braxen är en sötvattensfisk och bifångst till gösfisket som vanligtvis slängs tillbaka i sjön. Den är för många känd som en svårrensad fisk med många ben. För att ta vara på braxen på bästa sätt har Axfoundation med partners vidareutvecklat infrastrukturen för att förädla fisken till en braxenfärs. Färsen har en neutral och fin smak med många användningsområden. Tillsammans med svensk åkerböna är den en huvudingrediens i våra goda fish cakes.

Smaka våra fish cakes

Våra fish cakes gjorda på braxenfärs och åkerböna har smaker från det thailändska köket. Med en smaksättning av chili, citrongräs och vitlök gör de sig bra i många rätter. Kombinationen av åkerböna och braxen ger saftiga biffar med fin textur och bra tuggmotstånd.

Braxen och åkerbönor är näringsrika livsmedel på egen hand men tillsammans kompletterar de varandra näringsmässigt och ger en produkt med högt proteininnehåll, nyttiga fettsyror som omega 3, vitaminer, mineraler och fibrer. Genom att kombinera braxen med baljväxter kan vi minska vår animaliekonsumtion. Våra fish cakes är ett lättillgängligt alternativ för hela familjen som kan ätas flera gånger i veckan. 

Svensk produkt i frysdisken 

Våra fish cakes av braxen från Vänern och Mälaren och åkerböna från Öland och Kalmartrakten har märkningen från Sverige. Det innebär att produkten är odlad eller fångad, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. När du köper våra fish cakes är du med och stöttar svensk livsmedelsproduktion som bland annat säkrar tillgången av svenska råvaror i framtiden. 

Varför välja braxen?

1. Braxen är en sötvattensfisk som bland annat fångas i Vänern och Mälaren. Den har länge varit en outnyttjad resurs som bifångst till gösfisket och slängts tillbaka i sjön.

2. Ett jämnare fisketryck över hela näringskedjan i kombination med att ta vara på underutnyttjade fisksorter kan bidra till ett mer balanserat fiske och bättre nyttjande av resurser. 

3. Då braxen både fångas och transporteras tillsammans med gös krävs inte något extra bränsle. Att fånga braxen har alltså en låg klimatpåverkan.

4. Att äta braxen gynnar det svenska småskaliga insjöfisket och bidrar till ett mindre beroende av importerad fisk.

5. Braxen från Vänern och Mälaren är grönlistad enligt WWF:s Fiskguide. Grönlistningen garanterar bland annat att den är fiskad med hållbara och spårbara metoder.

Svensk åkerböna har många fördelar

1. Baljväxter är bra både för hälsan och klimatet! Självaste åkerbönan innehåller 30% protein som torr produkt.

2. Baljväxter kan fixera kväve från luften. Att de kan producera eget kväve är bra för klimatet då produktionen av kvävegödsel kräver mycket energi.

3. Åkerbönan är en blommande växt som lockar till sig pollinatörer och kan bidra till biologisk mångfald.

Projektet Resursfisk 

Axfoundation, Länsstyrelsen Stockholm och Svenska Insjöfiskares Centralförbund har varit drivande i att ta fram braxenfärs i projektet Resursfisk. Tillsammans har de samlat forskare, yrkesfiskare, kostchefer, grossister och detaljhandel för att se över tillgången på underutnyttjande fiskarter i svenska vatten och göra det möjligt att framställa näringsrika livsmedelsprodukter av dessa fiskarter. 

Vill du veta mer om braxen och projektet resursfisk? Klicka här för att läsa mer.


Inspireras av våra recept!

Våra fish cakes har många möjligheter och smakar gott i de flesta rätter.
För att göra det så enkelt som möjligt för dig att välja braxen, har vi tagit fram fyra goda recept som är enkla att laga i vardagen. Vad sägs om att laga braxen med het & syrlig majssallad redan ikväll? Receptet hittar du här!

Fler recept:

Braxenburgare

Braxenburgare med coleslaw, avokado och sötpotatispommes. Se recept!

Braxen med krämigt kokosris

Braxen med krämigt kokosris och sötsyrlig mangosalsa. Se recept!

Braxentacos

Braxentacos med kålmix, avokado, lime och koriander. Se recept!