425 SÄTT ATT ÄTA SVENSKT
Det finns en allmän föreställning om hur vi svenskar är. Vi står snällt och väntar i kö - även när kön inte leder någonstans, vi pratar inte med främlingar, vi undviker konflikter och vi tycker alltid att vädret är ett bra samtalsämne. Men den stereotypa bilden av vad som är svenskt är sällan sann. Precis som föreställningen om att svensk mat är lika med köttbullar, sill och potatis.
Det är hög tid att slå hål på myterna. För vi vet att det finns så många fler sätt att både vara svensk och att äta svenskt - 425 sätt för att vara exakt. Oavsett om du föredrar pastrami eller falafel ger våra produkter oändliga möjligheter att laga garanterat bra mat med svenskt ursprung. Vi kallar det för 425 sätt att äta svenskt och hoppas att du kommer hitta just din svenska favorit. Lycka till!
Klicka här för att se våra svenska produkter
Svensk grillost
Vår grillost är gjord på 100% svensk komjölk. Ett gott och närproducerat alternativ till halloumi som endast får tillverkas på Cypern med får-, ko- och getmjölk.

Svensk kabanoss
Vår ekologiska kabanoss är märkt med Kött från Sverige, vilket innebär att köttet i produkten kommer från djur som är födda och uppfödda i Sverige. Produkten är även förädlad och förpackad i Sverige.

Svensk ärtfalafel
Krispig på utsidan och mjuk på insidan. Japp, sådan är vår goda ärtfalafel gjord på svenskodlad gul ärta. Smaka får du se!

‘‘Yeah halloumi is cool, but have you tried svensk grillost?’’
Hos oss kan du välja mellan över 400 produkter med svenskt urprung. En produkt som vi är lite extra stolta över är vår grillost gjord på 100% svensk komjölk från Falköpingstrakten, från kor som betat på Västgötaslätten. Grillosten är ett gott och närproducerat alternativ till föregångaren halloumi som endast får tillverkas på Cypern med får-, ko- och getmjölk.
Passa på att laga våra färgstarka fajitas med grillosten som huvudingrediens.
Receptet hittar du här.
Fler recept:

Falafelwrap
En (blå)gul ärta passar lika bra i soppan som i libabrödet. Gör en falafelwrap med vår svenska ärtfalafel. Spana in receptet här.

Shakshuka
Äggsperimentera mera med svenska ägg och laga en värmande Shakshuka. Klicka här för att se hela receptet.

Kebabrulle
Vegokebab med svenskt ursprung? Javisst! Ett av våra 425 sätt att äta svenskt helt enkelt. Du hittar receptet här.
Ursprung Sverige
För att göra det så enkelt som möjligt för dig att hitta vårt svenska sortiment arbetar vi med olika organisationer för att märka våra produkter. Här är de märkningar vi använder för att kunna garantera dig ett svenskt ursprung.
-
Från Sverige
Ursprungsmärkningen Från Sverige talar om att en vara är svensk. När du köper en vara med märket vet du att varan är odlad eller uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Det tydliga märket i blått och gult gör det enkelt att hitta produkterna i butikernas hyllor och diskar. På så vis kan tillgången på svenska råvaror säkras för framtiden, fler arbetstillfällen skapas och de öppna landskapen bevaras.
Läs vidare på fransverige.se -
Mjölk från Sverige
Den blågula märkningen Mjölk från Sverige syftar till mjölkens ursprung i varan och används på mejerivaror och ost. Märkningen gör det enkelt för dig att hitta varor som enbart innehåller svensk mjölk och som är förädlade och förpackade i Sverige.
Läs vidare på fransverige.se -
Kött från Sverige
När du väljer kött och chark med den blågula märkningen Kött från Sverige vet du att djuren är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och förädling och paketering av produkterna har utförts i Sverige.
Läs vidare på fransverige.se -
Svensk fågel
Ursprungsmärket Svensk fågel garanterar ett svenskt ursprung, i allt från kläckning och uppfödning till slakt och förädling.
Läs vidare på svenskfagel.se
Varför välja svensk mat & dryck?
God djuromsorg
Sveriges bönder håller en god djuromsorg med en djurvälfärd som ger friska djur, låg antibiotikaanvändning och säkra livsmedel. Dessutom är den svenska djurskyddslagstiftningen den mest omfattande i världen.
Stärka livsmedelskedjan
Genom att välja svenskproducerat stärks den svenska livsmedelskedjan och livsmedelsproduktionen. I sin tur säkras tillgången på svenska råvaror för framtiden, fler arbetstillfällen skapas och landsbygden blir levande med öppna landskap.
Lägre klimatpåverkan
Tack vare vårt kalla klimat kan svenskodlade grönsaker och frukt hålla längre och därmed minskar svinn i livsmedelskedjan. Kortare led mellan odling och konsumtion minskar belastningen på klimatet och förnybar energi sänker klimatpåverkan från den svenska växthusodlingen.
Växtodling med hög kvalitet
I Sverige finns ett långsiktigt miljöarbete med strikta miljöregler som gör att våra svenska livsmedel håller en hög kvalitet. Sveriges bönder följer bland annat regler för växtskyddsmedel och använder modern odlingsteknik för att hålla kvaliteten på topp.
Den goda smaken
Svenska rotfrukter, grönsaker, frukter och bär behöver inte transporteras långa sträckor innan de når affären. Kortare transportsträckor innebär bättre råvaror eftersom de får chansen att mogna längre på plantan innan skörd och utveckla bättre smak och vitaminer.
Öppna landskap
Svensk livsmedelsproduktion har stor betydelse för att vi ska kunna bevara öppna landskap, natur- och kulturvärden och en levande landsbygd. Lantbruket bidrar även till fler betande djur i hagarna och en ökad sysselsättning på landsbygden.
Biologisk mångfald
Ett öppet betande landskap bidrar till biologisk mångfald, med andra ord artrikedom för olika växter, insekter och djur. Betande djur och levande lantbruk är nödvändigt för att skapa bättre förutsättningar för olika arter, och i sin tur för ett fungerande ekosystem.
Ökad sysselsättning
Den svenska livsmedelsproduktionen skapar fler arbetstillfällen i landet. Bara jordbruket inom produktionen sysselsätter ca 177 000 personer, och livsmedelsindustrin sysselsätter ca 56 000 personer.
Trygg och säker mat
Sverige har en hög livsmedelssäkerhet för att du som konsument ska känna dig trygg med maten du handlar. Svenska producenter och myndigheter gör regelbundna kontroller och uppföljningar av livsmedelsproduktionen. Till exempel kontrolleras användandet av växtskyddsmedel, att kött är fritt från hormoner, att kyckling och ägg är fritt från salmonella men även djurhållningen.
Vill du veta mer? Läs vidare på frånsverige.se