Garant | vårt breda sortiment med svenskt ursprung

425 sätt att äta svenskt

Det finns en allmän föreställning om hur vi svenskar är. Vi står snällt och väntar i kö - även när kön inte leder någonstans, vi pratar inte med främlingar, vi undviker konflikter och vi tycker alltid att vädret är ett bra samtalsämne. Men den stereotypa bilden av vad som är svenskt är sällan sann. Precis som föreställningen om att svensk mat är lika med köttbullar, sill och potatis.

Det är hög tid att slå hål på myterna. För vi vet att det finns så många fler sätt att både vara svensk och att äta svenskt - 425 sätt för att vara exakt. Oavsett om du föredrar pastrami eller grillost ger våra produkter oändliga möjligheter att laga garanterat bra mat med svenskt ursprung. Vi kallar det för 425 sätt att äta svenskt och hoppas att du kommer hitta just din svenska favorit. Lycka till!

Klicka här för att se våra svenska produkter

Svensk grillost

Vår grillost är gjord på 100% svensk komjölk. Ett gott och närproducerat alternativ till halloumi som endast får tillverkas på Cypern med får-, ko- och getmjölk. 

Svensk kabanoss

Vår ekologiska kabanoss är märkt med Kött från Sverige, vilket innebär att köttet i produkten kommer från djur som är födda och uppfödda i Sverige. Produkten är även förädlad och förpackad i Sverige.

Svenska gröna ärter

Het ärtsoppa gjord på svenska gröna ärter. Soppan är baserad på kokosmjölk med thailändska smaker. 

‘‘Yeah halloumi is cool, but have you tried svensk grillost?’’

Hos oss kan du välja mellan över 400 produkter med svenskt urprung. En produkt som vi är lite extra stolta över är vår grillost gjord på 100% svensk komjölk från Falköpingstrakten, från kor som betat på Västgötaslätten. Grillosten är ett gott och närproducerat alternativ till föregångaren halloumi som endast får tillverkas på Cypern med får-, ko- och getmjölk. 

Passa på att laga våra färgstarka fajitas med grillosten som huvudingrediens.
Receptet hittar du här.

Ursprung Sverige

För att göra det så enkelt som möjligt för dig att hitta vårt svenska sortiment arbetar vi med olika organisationer för att märka våra produkter. Här är de märkningar vi använder för att kunna garantera dig ett svenskt ursprung.

Varför välja svensk mat & dryck?

God djuromsorg 
Sveriges bönder håller en god djuromsorg med en djurvälfärd som ger friska djur, låg antibiotikaanvändning och säkra livsmedel. Dessutom är den svenska djurskyddslagstiftningen den mest omfattande i världen. 

Vill du veta mer om djuromsorg? Klicka här för att få en inblick i vardagen på en svensk mjölkgård.

Stärka livsmedelskedjan 
Genom att välja svenskproducerat stärks den svenska livsmedelskedjan och livsmedelsproduktionen. I sin tur säkras tillgången på svenska råvaror för framtiden, fler arbetstillfällen skapas och landsbygden blir levande med öppna landskap.  
 
Lägre klimatpåverkan 
Tack vare vårt kalla klimat kan svenskodlade grönsaker och frukt hålla längre och därmed minskar svinn i livsmedelskedjan. Kortare led mellan odling och konsumtion minskar belastningen på klimatet och förnybar energi sänker klimatpåverkan från den svenska växthusodlingen. 

Växtodling med hög kvalitet 
I Sverige finns ett långsiktigt miljöarbete med strikta miljöregler som gör att våra svenska livsmedel håller en hög kvalitet. Sveriges bönder följer bland annat regler för växtskyddsmedel och använder modern odlingsteknik för att hålla kvaliteten på topp. 

Den goda smaken 
Svenska rotfrukter, grönsaker, frukter och bär behöver inte transporteras långa sträckor innan de når affären. Kortare transportsträckor innebär bättre råvaror eftersom de får chansen att mogna längre på plantan innan skörd och utveckla bättre smak och vitaminer.

Öppna landskap 
Svensk livsmedelsproduktion har stor betydelse för att vi ska kunna bevara öppna landskap, natur- och kulturvärden och en levande landsbygd. Lantbruket bidrar även till fler betande djur i hagarna och en ökad sysselsättning på landsbygden. 

Biologisk mångfald 
Ett öppet betande landskap bidrar till biologisk mångfald, med andra ord artrikedom för olika växter, insekter och djur. Betande djur och levande lantbruk är nödvändigt för att skapa bättre förutsättningar för olika arter, och i sin tur för ett fungerande ekosystem.

Ökad sysselsättning  
Den svenska livsmedelsproduktionen skapar fler arbetstillfällen i landet. Bara jordbruket inom produktionen sysselsätter ca 177 000 personer, och livsmedelsindustrin sysselsätter ca 56 000 personer.  

Trygg och säker mat 
Sverige har en hög livsmedelssäkerhet för att du som konsument ska känna dig trygg med maten du handlar. Svenska producenter och myndigheter gör regelbundna kontroller och uppföljningar av livsmedelsproduktionen. Till exempel kontrolleras användandet av växtskyddsmedel, att kött är fritt från hormoner, att kyckling och ägg är fritt från salmonella men även djurhållningen.

Vill du veta mer? Läs vidare på frånsverige.se