Cashewmeetly

Vi på Garant vill vara ledande inom bra och hållbar mat. Därför samarbetar vi gärna med mindre entreprenörer som tillsammans med oss vill ta fram mat som både smakar gott och som är bättre för dig och för vårt klimat. I samarbete med Cashewmeetly finns nu två unika och vegetariska frysta färdigrätter gjorda på cashewäpple - Spicy Korean och Indian Dhal. Cashewäpplet som ingår i färdigrätterna är hållbart producerat i Senegal.

Med smak på framtiden

För varje cashewnöt som skördas slängs ett helt ätbart cashewäpple bort. Bara i Afrika ruttnar uppskattningsvis omkring 20 miljoner ton cashewäpplen varje år.

Den sociala entreprenören Linnea Falkinger, ursprungligen dalkulla från Mora har bott halvårsvis i Senegal sen hon var 15 år. Det var i Senegal som hon av ren slump introducerades till cashewäpplet av en grupp kvinnor över en middagsbjudning. Här föddes idén om att ta vara på cashewäpplet och förädla det på plats, både för att skapa nya lokala arbetstillfällen och ta fram ett nytt, mångsidigt och naturligt växtbaserat alternativ till kött.

Hållbar affärsmodell i fokus

Idag exporteras 95% av alla cashewnötter i Afrika råa till andra länder där de processas och hanteras. På grund av industrins struktur sker endast 5% av arbetstillfällena lokalt. Med Cashewmeetly ville Linnea Falkinger lyfta kvinnor och skapa nya schyssta arbetstillfällen för dem som ofta hamnar hemma och tar hand om hemmet och barnen.

’’Det har alltid varit mitt mål att ge främst kvinnor schyssta arbetstillfällen i produktionen. Jag har alltid haft svårt att inte engagera mig i projekt där jag ser att jag kan påverka och göra en skillnad till de bättre. Under åren har det blivit många engagemang i Senegal för min del, allt från att förlösa bebisar på den lokala kvinnokliniken till att rädda herrelösa hundar och bygga upp plattformar för våldsutsatta kvinnor. Som kvinna själv och även mamma till fyra döttrar har jag alltid brunnit lite extra för just kvinnors rättigheter, speciellt i länder där det är långt ifrån en självklarhet’’, berättar Linnea Falkinger.

Vid framtagandet av Cashewmeetly fanns en tydlig vision om att produkten skulle vara hållbar hela vägen från produktion till slutkonsument, och för Linnea är den cirkulära, hållbara och sociala affärsmodellen lika viktig som produkten. Därför går en del av försäljningen till att återinvestera lokalt och stötta välgörenhetsprojekt i produktionsländerna.

’’Vi återinvesterar lokalt. En del av försäljningen finansierar barn och ungdomars utbildning. Vi stöttar även välgörenhetsprojekt och erbjuder mikrolån till små entreprenörer som på så sätt har möjlighet att starta upp sin affärsidé. Den cirkulära ekonomin är viktig!’’

Cashewäpplet - från skörd till tillverkning och paketering

Framställningen av Cashewmeetly sker genom en naturlig, men avancerad förädlingsprocess i flera steg - en innovation som har tagits fram tillsammans med kvinnorna i Senegal.

Det mogna äpplet är känsligt och har en kort hållbarhet som gör att det måste hanteras och slutpaketeras samma dag som det skördas. Bara sex timmar efter att nöten separeras från äpplet påbörjas nämligen förruttningsprocessen.

’’När äpplet faller från trädet tas det till produktionsanläggningen för att tvättas och delas. Därefter påbörjas torkningsprocessen. Vi gör allting för hand med lokala kvinnliga kooperativ. Under högsäsongen engagerar vi ca 300 personer i bara Senegal. De plockar ute på fälten, tvättar, delar, torkar och paketerar.’’

För att förädla cashewäpplet används solenergi med solugnar som torkar äpplet. Äpplena har en blommande högsäsong som bara varar i åtta veckor per land. Under regnsäsongen alterneras torkningsprocessen med vanliga ugnar.

Så smakar Cashewmeetly

Efter torkningsprocessen får cashewäpplet en köttliknande konsistens med bra tuggmotstånd. Till smaken är den sötsyrlig med mycket umami. Cashewmeetly är en mångsidig produkt som består av bara en ingrediens helt utan tillsatser. Den passar bra i rätter med naturlig sötma eller syra såsom klassisk husmanskost, asiatiskt eller BBQ.

Testa att steka och grilla, koka ner i grytor eller mal ner som färs. Eller varför inte prova den i våra frysta färdigrätter, Indian Dhal och Spicy Korean.

Våra färdigrätter Indian Dhal och Spicy Korean

Hälsosamma och lättillgängliga portionsrätter med mycket grönsaker och smak har varit viktiga värdeord när vi tagit fram våra färdigrätter tillsammans med Cashewmeetly. Förutom cashewäpple innehåller de fullkornsris och över 50% grönsaker. Våra bowls har spännande smaksättningar och mycket smak, vilket kompletterar cashewäpplets sötsyrliga karaktär.

07340083497230_C1L1.jpg 07340083497247_C1L1.jpg

Framtiden för Cashewmeetly

Cashewträdet kommer ursprungligen från Brasilien men hela 56% av världens cashew odlas av omkring 2 miljoner bönder i Afrika. Ett av Cashewmeetlys viktigaste mål är att generera schyssta arbetstillfällen lokalt, främst till landets kvinnor. Idag samarbetar Cashewmeetly med bland annat Senegal, Benin, Guinea Bissau, Ghana, Tanzania/Zanzibar, Mozambique och Nigeria.

Att förädla cashewäpplet till ett växtbaserat naturligt alternativ till kött är en Senegalesisk livsmedelsinnovation, och Cashewmeetly har en vision om att ta vara på svinnet i alla länder som odlar cashewäpplen. Men för att producera mer är det viktigt att växa med kvalitet. Framåt tror Linnea Falkinger på att bevara hjärtat i de sociala och hållbara värdegrunderna såsom att producera lokalt och skapa fler arbetstillfällen.

Nyfiken på att smaka Cashewmeetly? Du hittar Cashewmeetly och våra frysta färdigrätter Indian Dhal och Spicy Korean på Hemköp, Willys, Eurocash och Mathem.

Garant_cashewmeetly_näringsämnen.jpg

5 fakta om Cashewmeetly

- Cashewnöten växer under en falsk frukt som kallas cashewäpple. Idag tas inte äpplena om hand, utan slängs bort trots att de är ätbara och näringsrika.

- På 10 kg cashewnötter går det 90 kg cashewäpplen. Bara i Afrika slängs ca 20 miljoner ton äpplen varje år.

- Cashewmeetly består av en enda ingrediens utan tillsatser, nämligen förädlat cashewäpple.

- Cashewmeetly är en ren och allergifri produkt. Den har ingen kontakt med cashewnöten och går därför bra att äta som nötallergiker.

- Cashewäpplet är en naturlig källa till mineraler, järn, fosfor, kalcium, protein, kalium, fibrer och karoten, och cashewäpplet innehåller 5 gånger så mycket C-vitamin som en apelsin.

Klicka här för att läsa mer om Cashewmeetly.