Nöt & Grönt

En nötfärs för dig som vill äta mer grönsaker  

Nöt & Grönt är precis vad namnet lovar - en nötfärs som innehåller lika många delar nötkött som grönsaker (morötter och blomkål). Nötköttet kommer från svenska gårdar och har ursprungsmärkningen Kött från Sverige. Färsen är dessutom Nyckelhålsmärkt vilket betyder att den innehåller mindre salt samt mindre och nyttigare fett. Nöt & Grönt smakar precis lika gott som vanlig färs, utan att tumma på pris och kvalitet. Bra för både dig och din plånbok! 

Grönare färs med lägre klimatpåverkan

Nöt & Grönt är ett klimatsmart* alternativ till nötfärs. 2022 konsumerades i genomsnitt 50-55 kilo kött per person i Sverige, vilket har en negativ påverkan på miljön. Då färsen innehåller hälften blomkål och hälften morötter nästan halveras klimatavtrycket jämfört med nötfärs. Bra va?

*Klimatavtrycket är taget från RISE klimatdatabas för livsmedel och uppgår till cirka 28 CO2e per kilo för svensk nötfärs och cirka 14,2 CO2 för Nöt & Grönt (som består av hälften svensk nötfärs och hälften grönsaker i form av lika del svenska morötter och fransk/belgisk blomkål).

I samarbete med Generation Pep 

Nöt & Grönt är framtagen i samarbete med organisationen Generation Pep. Tillsammans med vår ägare Axfood är vi samarbetspartner till organisationen som arbetar för att alla barn och unga i Sverige ska ha möjligheten och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Generation Peps vision vilar i det samhällsproblem att många unga i Sverige rör sig för lite och äter för lite av det kroppen behöver för att må bra. Nöt & grönt gör det enklare att få i sig mer grönsaker, och med den kan vi bidra till bättre matvanor och mer jämlik hälsa för barn och unga (faktiskt alla). Läs mer om Generation Pep och hur de vill bidra till en bättre hälsa.

Tips för hur du lagar du Nöt & Grönt 

Nöt & Grönt smakar precis lika gott som nötfärs. Blomkålen och morötterna ger färsen en sötare smak. Vi rekommenderar att den steks på medelhög till hög värme då grönsakerna släpper ifrån sig mer vätska än vanlig nötfärs. Jämfört med nötfärs har Nöt & Grönt en mer finmalen konsistens som lämpar sig bättre i färsrätter såsom tacos, köttfärssås och lasagne.  
 
Vi har tagit fram tre klassiska recept för att visa hur enkelt det är att laga dina favoriträtter med Nöt & Grönt. Här hittar du våra recept för burrito, spaghetti bolognese och lasagne.

Här kan du köpa Nöt & Grönt

Nyfiken på att testa Nöt & Grönt? Du hittar den på Hemköp, Willys, Tempo, City Gross och i Middagsfrids kassar.