Träffa våra producenter
Vi vill att du ska veta var våra produkter kommer ifrån och vilka som står bakom dem. Därför har vi knackat på ostar med Simone och Pal som gör vår parmesan i Reggio Emilia. Därför har vi färdats på ett stormigt Barents hav med våra skreifiskare Hanne Kristin och Kjell och lärt oss allt om kakao i Dominikanska Republiken. Följ med på vår jordenruntresa och lär känna våra råvaror bättre!
-
Garants chokladkakor finns i många färger, former och smaker. Men en sak förenar dom alla. Kakaon är inköpt inom ramen för Fairtrades råvaruprogram. Men exakt hur mycket skillnad gör den? Vi begav oss till Dominikanska Republiken för att se hur kakaobönan, människorna och kulturen påverkats efter att certifieringen gjort sitt intåg i landet.
Garant och kakaofabriken
Läs mer här
-
Parmigiano Reggiano. Den främsta symbolen för italiensk matlagningskonst. En lyxig smaksättare som kan förhöja i princip vilken rätt som helst med sin mjuka sälta. Idag är den en lika given basvara i svenskars kylar som ägg och mjölk. Men i takt med att den blivit mer och mer populär har parmesanen också fått många kopior i ostdiskarna. Vi åkte på en resa till norra Italien för besöka vår leverantör Castelli att ta reda på vad det är som skiljer det äkta från det oäkta.
På knä inför kungen av ostar
Läs mer här
-
I Bismarcksjön, som utgör merparten av Papua Nya Guineas fiskevatten, fångas nästan 40 procent av all stillahavsfångad tonfisk. Det gör landet till en av de stora tonfiskproducenterna. Men hur kan ett land som nästan helt saknar infrastruktur konkurrera med globala storföretag? Vi besökte den lilla hamnstaden Lae i östra Papua Nya Guinea för att ta reda på det.
På besök hos de verkligt fiskfrälsta
Läs mer här
-
När man tänker på Norge tänker man ofta på fjordar, lusekoftor och Stig Helmers vapendragare Ole Bramserud. Något som också förtjänar att befinna sig i varje svensks medvetande är Norges största stolthet i matväg – skreitorsken. Men vad är det som gör skreien så speciell? Vi åkte till Norges vackraste plats för att titta närmre på hur hållbart vår leverantörs fiske är och hur det egentligen går till när man fiskar med krok och lina.
Ett skepp kommer lastat med skrei
Läs mer här
-
Somliga säger att en påse frysta gröna ärtor representerar ett litet stycke fryst tid. Vi besökte våra ärtodlingar vid Vänerns slättland för att ta reda på mer om vad som kan tänkas ligga bakom det påståendet och fick samtidigt reda på vad som krävs för att skapa den perfekta ärtan.
Ärtorna som får tiden att stanna
Läs mer här
-
Vi har ett stort sortiment av ekologiskt kött, men vad krävs egentligen av en uppfödare för att köttet ska få kallas KRAV-ekologiskt? Hos Tomas Filipsson på Espås gård utanför Falköping finner vi ett alldeles nyfött svar på den frågan.
Ekokalvens behov av mjölk
Läs mer här
-
Pressade priser och ökad import har fått mejeriproduktionen att minska kraftigt i Sverige. Vår producent, Grådö Mejeri, vill bryta mönstret. Vi besöker en verksamhet som gör allt från mjölk till kvarg, fil och smör. En process som innefattar både ett erfaret öga och beprövade smaklökar.
Med smak för svensk mjölk
Läs mer här