Ett garanterat hållbart år! 

Vi på Garant strävar alltid efter att bidra till en mer hållbar produktion och arbetar aktivt för att minska vårt avtryck i stort och smått. Att sälja och producera varor för med sig ett stort ansvar och kommer alltid ha en viss påverkan på vår miljö och hälsa. Därför ställer vi krav, ifrågasätter och utvärderar de leverantörer vi arbetar med för att kunna göra skillnad i sociala, miljö- och naturresursfrågor. Vår ambition tillsammans med vår ägare Axfood är att vara ledande inom hållbarhet i livsmedelsbranschen. 
 
I år har vi på Garant genomfört ett flertal satsningar inom hållbarhet. Vi har bland annat reducerat plastmängden på flera av våra förpackningar för att möta vårt gemensamma koncernmål*, lanserat nya rätter med lägre klimatpåverkan och använt ett mer hållbart foder till vår äggproduktion.  
 
Är du nyfiken på att veta mer? Häng med här i vår årsresumé, så berättar vi mer om våra hållbara satsningar som vi är extra stolta över.

Sojafria ägg från frigående höns utomhus 

Tillsammans med vår leverantör, Stjärnägg, har vi sökt efter ett mer hållbart foder till vår äggproduktion. Resultatet är ett sojafritt foder som till största del tillverkas i Sverige eller Europa. Det sojafria fodret är ett resultat av ett utvecklingsarbete mellan oss och Stjärnägg. Sojan som bidrar med protein i fodret är ersatt med två andra proteinkällor, majsgluten och potatisprotein. Det sojafria fodret är en av våra satsningar av närodlat växtbaserat protein som alternativ till soja. 
 
Läs mer om våra sojafria ägg från frigående höns utomhus

Svensk baljväxtfärs 

I samarbete med Svensk Baljväxtfärs och Axfoundation har vi tagit fram tre unika färdigrätter gjorda på baljväxtfärs. Baljväxtfärsen, som ingår i färdigrätterna, är hållbart producerade i Sverige, har högt näringsinnehåll och låg klimatpåverkan. Men inte minst, den smakar gott! Garanterat bra för dig som vill testa ett nytt växtbaserat alternativ! 
 
Läs mer om Svensk baljväxtfärs

En garanterat bra vardag! 

Vi vill inspirera och guida till en mer hållbar konsumtion och visa att det faktiskt inte behöver vara särskilt krångligt att laga goda rätter som är bra för både vår hälsa och miljö. Därför har vi tillsammans med Rebecca Johansson och Linn Torstensson från SLUs masterprogram Hållbara Livsmedelssystem (Sveriges Lantbruksuniversitet) tagit reda på vilka livsmedel våra kunder köper mest och utifrån dem identifierat fem stycken rätter som oftast lagas hemma till vardags. Varje rätt har max 0,5kg Co2e per portion och följer WWF:s klimatbudget för mat. 
 
Läs mer om initiativet och våra klimatsmarta recept

Svinnsmart grönsaksmix av 50% svinnråvara

Vi strävar alltid efter att utveckla sortimentet med klimatsmarta lösningar som minskar på matsvinnet både hos producent och i hemmen. Under 2020 har vi tagit fram färdigskurna sallads- och grönsaksmixer gjorda på grönsaksdelar som ofta väljs bort. Det kan vara stammen från vitkål, grönkål och broccoli. Varje påse innehåller minst 50% bortvalda grönsaksdelar som kompletteras med andra grönsaker, lök eller färska kryddor.  
 
Läs mer om våra svinnsmarta sallad- och grönsaksmixer

Vi plastbantar våra juicer och sparar 5,5 ton plast per år 

Vi minskar mängden plast i våra enlitersflaskor med juice från 28 till 26 gram 
samtidigt som korkarna blir enklare att materialåtervinna när färgen tas bort. Det innebär att upp till 5,5 ton plast kan sparas årligen. 
 
Läs mer om våra enlitersflaskor med juice

 
Våra färska ekologiska örter från Sverige får nytt förpackningsmaterial 

Vi sparar upp till 18 ton plast per år på våra färska ekologiska och kravmärkta örter från Sverige genom att använda ett mer hållbart material. Genom att byta ut svart plast till ljusgrön plast av polypropen fungerar de i materialåtervinningen och plasten kan återanvändas till nya produkter och förpackningar. Dessutom har materialet tunnats ut så att cirka 18 ton mindre plast behöver användas varje år. 

Läs mer om plastbantningen

Ytterligare 2,5 ton plast per år sparas på våra färska ekologiska och kravmärkta örter från Sverige.  

I lanseringen av våra färska ekologiska örter rosmarin, mynta och fransk dragon har vi valt att byta ut förpackningsmaterialet i plast mot naturfiberformar, pappersstrutar och papperstråg. Genom att placera frö och jord i en tunn naturfiberform kan örtens rotsystem växa ihop med formen, därmed behövs inte plastkrukan längre. På så sätt kan vi spara cirka 2,5 ton plast per år.  
 
Läs mer om förpackningsmaterialet

Våra koncentrerade juicer får flaskor av återvunnen PET 

Vi plastbantar vår koncentrerade lime- och citronjuicer genom att byta ut flaskorna till tunnare plast av återvunnen PET. Flaskorna blir dessutom lättare och kan därför spara på bränsle vid transport till och från lager och hem till ditt skafferi. Genom att förnya flaskorna har kan vi spara 4,7 ton plast per år. 
 
Läs mer om våra koncentrerade juiceflaskor

Reducerad mängd plast i våra frysta pajer 

Vi minskar plasten i förpackningen till våra frysta pajer. Genom att ta bort innerförpackningen sparar vi upp till 1,5 ton plast per år. 

Ris 2 kg får ny förpackning av kartong

Våra ris 2 kg byter förpackning från plastpåse till papperskartong. Bytet av förpackningsmaterial innebär att vi kan spara upp till 7,2 ton plast per år. Detta kompletterar det redan befintliga sortimentet av ris i pappersförpackning.  
 
Läs mer om våra risförpackningar 2 kg

Vegetariska färdigrätter med plastbytta av återvunnen PET 

Våra nyheter frysta vegetariska färdigrätter får en plastbytta av upp till 75% återvunnen PET från återvunna flaskor och tråg. Dessutom används bara färgen från den återvunna råvaran, vilket medför att inga ytterligare färger tillsätts. Den ljusa färgen på plasten gör den även möjlig att läsa av i återvinningen. 
 
Läs mer om våra frysta vegetariska färdigrätter

Våra lagrade svenska ostar får ny förpackning med 20% mindre plast 

Vi reducerar plastmängden med upp till 20% per förpackning på våra lagrade ostar 640g. Tack vare plastbantningen kan vi spara 0,4 ton plast per år. 
 
Läs mer om våra lagrade svenska ostar
 
 
* Som en del av Axfoodfamiljen har vi som mål att minska den totala plastmängden med 25% till 2025. Dessutom ska alla förpackningar gå att materialåtervinna inom två år.